Původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Místo zakysané smetany můžete použít i bílý jogurt.
Kuchyně Maďarská
Čas přípravy 1 minutemin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.30 minutesmin
Porce 12porcí
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
hladká mouka 500 g
zakysaná smetana 1 ks
vlažná voda
1kelímek od smetany
sušené droždí7g 1 sáček
sůl 2 malé lžičky
Zdobení:
strouhaný tvrdý sýr 1 miska
kečup 1 lahvička
zakysaná smetana 1 ks
sůl 1 špetka
Instrukce
Těsto vypracujeme z uvedených surovin a necháme hodinu a půl kynout.
Můžeme nechat pracovat domácí pekárnu, kam nejprve nalijeme vodu, smetanu, pak nasypeme mouku, sůl a droždí.
Zapneme na program Těsto a necháme program doběhnout.
Poté těsto propracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na porce a v rukách roztahujeme placku, kterou opatrně vložíme do většího množství rozpáleného oleje. V oleji obracíme a smažíme dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovými utěrkami.
Na potření si vždy rozmíchám kečup s rozmačkaným česnekem a nebo zakysanou smetanu s česnekem a špetkou soli. Posypeme bohatě sýrem.
Langoše si také můžeme připravit do zásoby do mrazáku a pak už jenom vytáhneme a dosmažíme. Nechávám je v oleji jenom lehce zatáhnout, aby vytvořili světlou " kůrku " a vyndám, tuk odsaju utěrkami a do mrazáku je proložím pečícím papírem .