
Kyselica
Ingredience
- 300 g dobré paprikové klobásy
- 300 g uzeného vařeného masa
- 500 g kyselého zelí
- 1-2 hrsti sušených hub předem namočených
- 10-15 sušených švestek pokrájených
- 200-250 ml sladká smetana
- 1 lžíce uzené sladké papriky
- troška špaldové mouky na zahuštění
- 250 g vařených brambor
- sůl troška oleje
Instrukce
- Brambory oloupeme, osolíme a dáme vařit.
- Do hlubšího kastrolu dáme trošku oleje a na něm opečeme na kolečka nakrájenou klobásu.
- Po chvíli přidáme pokrájené kyselé zelí, přidáme uzenou papriku a trošku soli.
- Zalijeme uzeným vývarem, přidáme pokrájené sušené houby i s vodou, ve které byly namočené a též do hrnce pokrájíme sušené švestky.
- Vaříme do změknutí zelí.
- V závěru si rozmícháme smetanu s troškou vody a pár lžícemi hladké špaldové mouky a polévku zahustíme.
- Necháme provařit ještě cca 15 minut, před koncem varu přidáme na kostičky pokrájené vařené brambory a na kousky pokrájené uzené maso.
- Případně ještě dosolíme. Polévka výborně chutná druhý den, kdy se všechny chutě dokonale propojí.
Kyselica byla vynikající, moc jsme si na ní pochutnali… dobrá, sváteční polévka
Jsem ráda, že chutnala…my jí máme moc rádi.
bude to tím, že tam dáva pořádnou kvalitní smetanu…
Mě jí naučila kamarádka, která má recept ještě po své babičce…. Ono to chce opravdu dát kvalitní suroviny a nešidit jí.
tak tohle jsem nikdy poradne neumela, ale ma svagrova z SK ji ma, ze se vsichni oblizuji jeste tyden….