Kyselica | Ženy s.r.o.

Kyselica

Vytisknout recept
Tak trošku jiná zelňačka.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour 20 minutes
Celkový čas 1 hour 40 minutes
Porce osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 300 g dobré paprikové klobásy
  • 300 g uzeného vařeného masa
  • 500 g kyselého zelí
  • 1-2 hrsti sušených hub předem namočených
  • 10-15 sušených švestek pokrájených
  • 200-250 ml sladká smetana
  • 1 lžíce uzené sladké papriky
  • troška špaldové mouky na zahuštění
  • 250 g vařených brambor
  • sůl troška oleje

Instrukce

  • Brambory oloupeme, osolíme a dáme vařit.
  • Do hlubšího kastrolu dáme trošku oleje a na něm opečeme na kolečka nakrájenou klobásu.
  • Po chvíli přidáme pokrájené kyselé zelí, přidáme uzenou papriku a trošku soli.
  • Zalijeme uzeným vývarem, přidáme pokrájené sušené houby i s vodou, ve které byly namočené a též do hrnce pokrájíme sušené švestky.
  • Vaříme do změknutí zelí.
  • V závěru si rozmícháme smetanu s troškou vody a pár lžícemi hladké špaldové mouky a polévku zahustíme.
  • Necháme provařit ještě cca 15 minut, před koncem varu přidáme na kostičky pokrájené vařené brambory a na kousky pokrájené uzené maso.
  • Případně ještě dosolíme. Polévka výborně chutná druhý den, kdy se všechny chutě dokonale propojí.
5 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Kyselica byla vynikající, moc jsme si na ní pochutnali… dobrá, sváteční polévka

  2. NelaVávrová 2 roky ago

    bude to tím, že tam dáva pořádnou kvalitní smetanu…

    • Author

      Mě jí naučila kamarádka, která má recept ještě po své babičce…. Ono to chce opravdu dát kvalitní suroviny a nešidit jí.

  3. NelaVávrová 2 roky ago

    tak tohle jsem nikdy poradne neumela, ale ma svagrova z SK ji ma, ze se vsichni oblizuji jeste tyden….

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account