Kuskuseto? Přemýšlela jsem nad názvem dnešního super-rychlého pokrmu a přišla na originální a přesně vystihující titulek. Vypadá jako rizoto, ale s rýží nemá nic společného. Tak proč tomu nedat jméno podle skutečné ingredience, kterou jídlo obsahuje? Když kuskus, tak pak jedině kuskuseto.
Hříčka pro jazyk český i mlsný, co říkáte?
Kuskus je báječná potravina. Nejen na extra rychlou přípravu, ale i na extra výživné látky. Obsahuje značné množství uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin, vitamínů B a E, dále fosfor, vápník a železo. Může se pochlubit velmi malým množstvím tuku, což ho řadí mezi dietní a výživné potraviny. Vyrábí se mletím pšenice na hrubo.
Na výrobu naprosto úžasného a velmi snadného kuskuseta budete potřebovat:
- 1 středně velký květák
- 1 hrnek kuskusu
- 2 hrnky horké vody
- sůl
- pepř
- čerstvý koriandr
- 1 cibule
- 75 ml oleje
- provensálské bylinky
Květák dobře omyjte, rozeberte na růžičky a dejte vařit na cca 5 - 7 minut. Pokud používáte k přípravě zeleniny parní hrnec, květák upravte dle návodu. Nad parní lázní příprava květáku potrvá 10 - 12 minut.
Kuskus namočte dle návodu na obalu. Svůj objem zdvojnásobí. Tudíž na 1 hrnek syrového kuskusu použijte 2 hrnky horké vody. Kuskus vložte do mísy a zalijte vodou. Osolte dle chuti a přidejte provensálské bylinky. Nechte namočené 10 - 15 minut.
Vařený květák rozkutrujte na menší kousky v robotu. V kastrolu zpěňte na oleji jemně nakrájenou cibuli a restujte do sklovata. Přidejte kutrovaný květák a prohoďte s cibulkou. Přisypte spařený kuskus a jemně promíchejte. Dochuťte čerstvým koriandrem a pepřem.
Na talíři můžete zdobit strouhaným sýrem typu Eidam. Z tohoto množství uvaříte bleskově 3 - 4 porce.
Dobrou chuť.1ks - Květák (středně velký)1hrnek - Kuskus2hrnek - Horká voda1lžíce - Sůl1špetka - Pepř4ks - Čerstvý koriandr1lžíce - Provensálské bylinky1ks - Cibule75ml - Olej (řepkový, slunečnicový)příprava - 30vaření - 10