Květákové biftečky. Rychle, levně a zdravě!

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 20 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 1 ks Květák
  • 2 ks Vejce
  • 1 hrnek Mleté kukuřičné lupínky nebo strouhanka
  • 2 lžíce Chia semínka
  • 2 stroužky Česnek
  • 1 ks Cibule
  • 1 lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř
  • 4 ks Tymián čerstvý

Instrukce

  • Na pultech obchodů i ve stáncích farmářů se začíná objevovat květák neboli karfiol. Tahle košťálová zelenina vyniká svým vysokým obsahem vitamínu C, z minerálních prvků je bohatá v největším množství na draslík, fosfor a vápník.
    Asi nejtradičnějším receptem jsou květákové růžičky obalované v klasickém trojobalu a následně fritované.
    Já jsem vyzkoušela květák použít k úpravě tohoto receptu jako náhradu za mleté maso a vytvořila tak malé voňavé malé biftečky.
    Další přísady:1 hrnek mletých kukuřičných lupínků (corn flakes), můžete použít klasickou strouhanku2 celá vajíčka2 PL
    CHIA
    semínek (předem namočit na 10 minut do vody, aby vznikl pudink)2 stroužky česneku1 jarní cibulka1 ČL soli špetka pepře4 snítky čerstvého tymiánu olej na smažení Jak na to:
    Jednoduchý a rychlý recept, na který budete potřebovat 1 středně velký květák. Očistěte ho od přebytečných listů a rozeberte na růžičky. Důkladně opláchněte, vložte do hrnce (nebo nad pařáček) a povařte cca 7 minut. Pokud připravujete zeleninu v parním hrnci, doba "vaření" se mírně prodlouží. Já v takovém případě nechávám květák cca 15 minut.
    Nechte prochladnout a v mixéru rozkutrujte na menší kousky. Ne na úplnou kaši. Tak, aby se výsledek podobal mletému.
    Do mísy si přendejte mletý květák. Přisypte strouhanku z lupínků nebo klasickou. Promíchejte a přidejte ostatní suroviny a vytvořte konzistenci těsta na biftečky.
    Rozpalte si pánvičku a nalijte na ní olej (používám řepkový nebo slunečnicový).
    Vytvořte biftečky, velikost záleží na vaší chuti a fantazii a smažte na rozpáleném oleji do zlatova. POZOR. Těsto je křehké. Obracejte za pomocí obracečky a přidržujte si bifteček vždy dřevěnou vařečkou. Pokud se vám těsto bude zdát řídké, zahustěte strouhankou dle potřeby. Vždy záleží na velikosti květáku a vajíček.
    Podávat můžete s bramborem, pečivem anebo si z nich udělat domácí HAMburgery.
    Jako DIP si dělám svoji lehkou "tatarku" z řeckého jogurtu.6 PL řeckého jogurtu1 kyselá okurka1 menší cibule (nebo jarní cibulka i s natí)1 kávová lžička Dijonské hořčice špetka soli špetka cukru špetka pepře
    V mixéru si na jemno rozkutrujte okurku a cibulku. Přendejte do mísy k jogurtu a přidejte hořčici a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Vznikne vyletněná dietní tatarka, na které si můžete bez obav z kalorií pochutnat.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account