
Krtkův dort
Ingredients
Suroviny na korpus:
- 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 100 g cukr moučka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 180 g polohrubé mouky
- 15 g kakao Arabesque
- 1 prášek do pečiva
- 130 ml plnotučného mléka
- 1 polévková lžíce horkého espressa
- 40 g hořká čokoláda Callebaut
- špetka soli
Suroviny na krém:
Světlá část:
- 500 ml smetany ke šlehání
- čokoládové hoblinky
- ochucovací směs Karina s banánovou příchutí
Tmavá část:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 20 g kakao Arabesque
- 50 g rozpuštěné hořké čokolády Callebaut
- moučkový cukr
- 3 banány
Instructions
- 1) Žloutky spolu s cukrem vyšlehejte do světle žluté hmoty. Na robotu/mixéru snižte otáčky a postupně přilévejte olej. Ještě chvíli šlehejte.
- 2) Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a uvařte silné espresso.
- 3) K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
- 4) Do mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Moučnou směs, střídavě s mlékem, zapracujte k vyšlehaným žloutkům. Nakonec přidejte i lžíci horkého espressa, rozpuštěnou čokoládu a na samotný závěr vmíchejte i sníh z bílků. Bílky vmíchávejte velmi opatrně, stěrkou.
- 5) Těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru cca 24 – 26cm. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25minut.
- 6) Po upečení nechte korpus vychladnout.
- 7) Vychladlý korpus seřízněte do roviny a po celém obvodu obřízněte asi 1cm od kraje – pozor! Neprořezávejte až na dno. Vezměte si malou lžičku a opatrně jí vydlabejte korpus do hloubky cca 1,5 centimetru. Vytvoříte tak „misku“, do které naskládáte na půl rozkrojené banány.
- 8) Smetanu vlijte do mísy, dle chuti přidejte banánovou ochucovací směs Karina a šlehejte dotuha. Karina dodá krémům nejen plnost v chuti, ale hlavně zajistí jejich hladkost a stabilitu. Na závěr do krému přidejte čokoládové hoblinky,promíchejte a navrstvěte jej na korpus vyložený banány.
- 9) A jako poslední věc připravte čokoládovou šlehačku. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu vlijte do mísy, přidejte kakao a šlehejte. Jakmile bude šlehačka polotuhá, přidejte lehce zchladlou, rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte v tuhý hladký krém. Dle potřeby přidejte ztužovač smetany.
- TIP: Jako alternativu živočišné šlehačky, můžete použít neslazenou rostlinou šlehačku Hoplá.
- 10) Čokoládový krém rovnoměrně rozetřete na světlou, banánovou šlehačku. Snažte se vytvořit kopeček, jako krtinec na zahrádce. Na něj pak lehce natlačte drobečky vydlabaného korpusu.
- 11) Hotový dort dejte na pár hodin do lednice uležet. Ideální doba bude přes noc.
Nádherný dort a určitě moc dobrý.
Krásný dortík!
Na prodloužený víkend jako dělaný. 
Ten je nádherný a jistě bude i výtečně chutnat. Kdysi ho zkoušela i maminka a dcera také dělala si 2x a vždy jsme si pochutnali.
maminka i dcera, natož nevěsta, to jsou skoro profi cukrářky… :-). Anička určitě
No to jo, Anička je minimálně poloprofík a dcera šikovná, akorát nemá na nějaké extra pečení už čas, navíc, jak mladší holčička má na polovinu surovin alergii, je dost obtížné udělat něco echt dobrého a zároveň krásného, aby to i ona mohla jíst.
jojo, jdu si najít tvůj recept jablkové bábovky a v přestávce mezi prací ji upeču
Opět luxusní, je fakt krása, co vše se dá najít na netu i s pěknou fotkou
No to samé jsem si říkala já včera, když tu byl od slečny Nely jiný dortík a ten samý recept s totožnou fotkou jsem pak našla na jiném webu. Mezi námi, to by nedělala nic jiného, než jen pekla
jasně, jsou to krásné recepty, ale většinou od profi pekařů nebo cukrářů
Přesně tak, však když si člověk přečte i ty suroviny, tak se tam povětšinou najde vždy něco, co ani neví, co je a kde by to měl kupovat, i zde je fůra názvů surovin, které nevěřím, že mají běžně lidé doma a vaří či pečou zrovna z nich, prostě jsou to recepty na míru utvořené pro nějakého zadavatele, kde se zdůrazní jejich produkt.