Krémová chřestová polévka, kterou si zamiluje celá rodina
Ingredience
- 600 ml Chřestový vývar
- 750 ml Drůbeží nebo zeleninový vývar
- 3 - 4 lžíce Hladká mouka
- 2 - 3 lžíce Máslo
- 100 ml Smetana na vaření
- Sůl
- Pepř
- 2 ks Rohlík či houska ideálně starší
- Máslo na krutony
Instrukce
- Do krémové chřestové polévky využívám svůj „chřestový vývar“, který vznikne jako vedlejší produkt u chřestového rizota, když se spaří bílý chřest. KRÉMOVÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA(pro 3-4 osoby) cca 600 ml „chřestového vývaru“cca 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývarumouka a máslo na jíšku100 ml smetany na vařenísůl, pepřna krutony: 2 starší rohlíky nebo bagetka, nakrájená na kostičky nebo proužky Když vařím chřestové rizoto, musím si spařit bílý chřest. Vodu, ve které chřest spařuji, následně používám na chřestovou polévku. Začnu tím, že si udělám jíšku – z másla a hladké mouky. Když je tak akorát – spíš světlejší – dám ji do chřestového vývaru a rozmíchám metličkou, aby v ní nebyly žádné hrudky. A nechám chvíli provařit, až polévka zhoustne – měla by být už teď lehce krémová. Poté osolím a podle potřeby zaliju smetanou na vaření. Nechám už jen asi minutku povařit a vypnu. Opepřím – ideálně čerstvě namletým pepřem.Lze ji podávat takto – samotnou anebo např. s krutony, které si připravim ze starších rohlíků nakrájených na kostičky a osmažím na trošce másla. Více receptů a Jídla a angličtiny (Succulent English) najdete na www.honeyfood.cz Pěkný víkend! foto: www.pexels.com