Krémová chřestová polévka, kterou si zamiluje celá rodina

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila LuciePomijová Brabcová

Ingredience

  • 600 ml Chřestový vývar
  • 750 ml Drůbeží nebo zeleninový vývar
  • 3 - 4 lžíce Hladká mouka
  • 2 - 3 lžíce Máslo
  • 100 ml Smetana na vaření
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 ks Rohlík či houska ideálně starší
  • Máslo na krutony

Instrukce

  • Do krémové chřestové polévky využívám svůj „chřestový vývar“, který vznikne jako vedlejší produkt u chřestového rizota, když se spaří bílý chřest. 
     
    KRÉMOVÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA
    (pro 3-4 osoby)
     
    cca 600 ml „chřestového vývaru“
    cca 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    mouka a máslo na jíšku
    100 ml smetany na vaření
    sůl, pepř
    na krutony: 2 starší rohlíky nebo bagetka, nakrájená na kostičky nebo proužky
     
    Když vařím chřestové rizoto, musím si spařit bílý chřest. Vodu, ve které chřest spařuji, následně používám na chřestovou polévku. Začnu tím, že si udělám jíšku – z másla a hladké mouky. Když je tak akorát – spíš světlejší – dám ji do chřestového vývaru a rozmíchám metličkou, aby v ní nebyly žádné hrudky. A nechám chvíli provařit, až polévka zhoustne – měla by být už teď lehce krémová. Poté osolím a podle potřeby zaliju smetanou na vaření. Nechám už jen asi minutku povařit a vypnu. Opepřím – ideálně čerstvě namletým pepřem.
    Lze ji podávat takto – samotnou anebo např. s krutony, které si připravim ze starších rohlíků nakrájených na kostičky a osmažím na trošce másla.
     
    Více receptů a Jídla a angličtiny (Succulent English) najdete na www.honeyfood.cz
     
    Pěkný víkend!
     
    foto: www.pexels.com

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account