Koprovka pro Kláru

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Porce 0
Uvařila KristinaGrey

Ingredience

  • 3/4 kg Hovězí maso
  • 1 ks Smetana
  • 1 ks Zakysaná smetana
  • 1 ks Čerstvý kopr (svazek)
  • 4 ks Vejce
  • 1 kg Brambor
  • 50 g Máslo
  • 0,5 dcl Ocet
  • 2 - 5 lžíce Cukr
  • 1 lžička Sůl
  • 2 kg Kořenová zelenina na vývar
  • 2 l Voda na vývar
  • Hladká mouka

Instrukce

  • Právě taková koprovka čekala na stole na kamarádku Kláru vždy, když přijela na návštěvu z Ameriky. Klára se nakonec vrátila do Čech, ale mojí koprovce název už zůstal 🙂 Hovězí maso omyjeme a dáme ho vařit s kořenovou zeleninou do měkka a dokud není vývar opravdu silný (cca 3 hodinky). Klidně ho nechte táhnout i po vyndání masa. Hotový vývar scedíme a z poloviny můžeme udělat polévku (nebo zamrazit třeba do tvořítek na led), polovinu necháme na omáčku. Maso necháme odpočinout a poté pokrájíme na porce. Uděláme si světlou jíšku a pomalu zalijeme
    zchladlým
    vývarem (asi 2dcl). Vedle v misce promícháme obě smetany a přidáme decku vývaru, směs pomalu vlijeme do hrnce a neustále mícháme do hladka. Necháme 20 minut pozvolna provařit. Přidáme hrst kopru, osolíme, osladíme (cca 3-5 lžic cukru) a okyselíme octem (3 lžíce +/-) dle chuti. Vložíme maso a vaříme posledních 10 minut. Nakonec přidáme další hrst posekaného kopru - omáčku již nevaříme, aby kopr zůstal zelený. Podáváme s vařeným bramborem a ztraceným (nebo vařeným), vejcem. Tip 1: namísto hovězího klidně použijte krůtu, nebo udělejte bezmasou verzi Tip 2: namísto jíšky lze na zahuštění omáčky použít nastrouhaná brambora, nebo ovesné, či pohankové vločky 

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account