Koprošky
Ingredience
- 100 g Permezán
- 750 g Syrové brambory
- 1 lžíce Olej
- 250 g Mouka
- 50 g Tvrdý tvaroh
- 100 g Slanina
- 2 ks Vejce
- 1 - 2 ks Čerství kopr
Instrukce
- Postup přípravy receptu Slaninu nakrájíme na čtverečky, opražíme a tuk slijeme. Škvarečky a tuk použijeme později.Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme vejce, osolíme, opepříme, smícháme s moukou (půl hladké a půl polohrubé) a s nastrouhaným tvrdým tvarohem na husté těsto. Do těsta přidáme také jemně pokrájený kopr. Kopru má být aspoň 1 svazeček.Do vřící osolené vody buď z prkénka nožem nebo přes ploché struhadlo s většími otvory házíme halušky. Když vyplavou na povrch, jsou uvařené. Koprošky vybereme cedníkem, propláchneme horkou vodou, dáme do mísy a promícháme s trochou oleje, aby se neslepily. Podle chuti přidáme vegetu.Na talíři koprošky hustě posypeme strouhaným sýrem (dobrý je i uzený), předem vyškvařenou slaninou a pomastíme tukem ze slaniny.Jako přílohu ke koproškám může být hlávkový salát se zálivkou.