Tradiční rajská zdravě?
Jde to z kvalitního masa a bez zahuštění
Hledáte zdravé a lehce stravitelné maso, které snadno připravíte své rodině? Kuřecí mleté maso stehenní z Drůbežářského závodu Klatovy je správným řešením. Připravíte ho na desítky způsobů a zavděčíte se oblíbenými recepty i nejmenším strávníkům.
Kuřecí maso je díky svým nutričním hodnotám oblíbenou součástí mnoha jídelníčků. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Neobsahuje příliš velké množství tuku a je tak lehce stravitelné. Kuřecí mleté maso stehenní z Drůbežářského závodu Klatovy jako jediný výrobek na trhu obsahuje 100 % kuřecího masa.
Klatovský závod získal za mleté kuřecí maso ocenění kvalitních potravin KLASA a Certifikát České cechovní normy. Ten zaručuje výrobu dle poctivých norem a omezuje například používání přídatných látek. A nabízí tak masné výrobky s vyšším obsahem masa.
A jak mleté maso můžete nejlépe využívat v domácí kuchyni? Úplně jednoduše. Stačí jím nahradit běžné mleté maso a získáte hned zdravější a dietnější pokrm. Připravíte z něj například výborné blognské špagety, křehké karbanátky, oblíbený řecký Kebap (tj. kuřecí gyros), českou klasiku jako rajská omáčka s mletými kuličkami nebo plněnými papriky, lasagne, špízy, balkánskou musaku a spoustu dalších vynikajících receptů. Hned můžete vyzkoušet klatovskou rajskou omáčku s kuřecími kuličkami nejen pro ty nejmenší.
Tradiční klatovská rajská omáčka, jako od babičky
Suroviny na masové koule:
- Kuřecí mleté maso z Drůbežářského závodu Klatovy
- 2 stroužky česneku
- provensálské koření dle libosti
- ½ čajové lžičky pepře
- ½ čajové lžičky soli
- 1 čajové lžička brusinek nebo jahodové marmelády na oslazení
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- strouhanka
Suroviny na omáčku:
- máslo, olej
- 1 šalotka
- 2-3 mrkve
- 1 plechovka loupaných rajčat
- vývar (zeleninový nebo hovězí)
- ½ lžičky mleté skořice
- cukr nebo marmeláda
- sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Postup masové koule:
Všechny suroviny na masové koule smíchejte dohromady. Pokud bude maso moc lepkavé a řídké zasypte ho strouhankou a znovu vše promíchejte. Vedle mějte připravenou misku s vodou a při tvarování kuliček si v ní pravidelně oplachujte ruce, aby maso nelepilo. Kuličky můžete opéct v troubě na 180°C po dobu 30 minut nebo uvařit v omáčce.
Postup omáčka:
Ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Do ní přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a restujte dokud kraje nezezlátnou. Poté přidejte plechovku loupaných rajčat, zamíchejte a zalijte vývarem. Přidejte nové koření, bobkový list, pepř a skořici. Vařte na mírném plamenu asi 30 minut. Nakonec dochuťte cukrem nebo marmeládou, podle toho jak to máte rádi. Nakonec vše rozmixujte. Omáčka by se tak měla zahustit a neměly by být potřeba ani mouka. Podávejte dohromady s kuličkami a libovolnými těstovinami. Dobrou chuť!
500g - Kuřecí mleté maso z Drůbežářského závodu Klatovy2stroužek - Česnek1–2lžíce - Zakysaná smetana1ks - Šalotkaks - Strouhankaks - Máslo/olej2–3ks - Mrkev1 plechovkaks - Loupaná rajčata1hrnek - Vývarks - Skořice, pepř, sůl, provensálské koření, bobkový list, nové koření, 3lžíce - Cukr nebo marmeládapříprava - 15 minutvaření - 40 minut