
Jogurtová bábovka. Lehká, svěží a plná super-potravin
Ingredients
- 500 g Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
- 400 g Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
- 250 ml Kokosový olej
- 1 ks Kypřící prášek bez fosfátů
- 1 ks BIO vanilkový cukr
- 250 g Třtinový moučkový cukr
- 4 lžíce Chia mouka
- 1 špetka Sůl
- 2 ks Vejce
- 1 ks BIO citron (kůra i šťáva)
Instructions
- Upečte si vynikající dezert k odpolední kávě anebo jen tak, pro radost a dobrou náladu. Pohladíte své chuťové pohárky a potěšíte celou rodinu. Bábovka obsahuje spoustu cenných vitamínů a zdravých tuků díky super-potravinám, které jsou tolik vyhledávané pro své léčivé účinky a všestranné používání.Kokosový olej je bohatým zdrojem mastných nenasycených kyselin a pomáhá při spalování tuků v organismu.CHIA mouku si snadno vyrobíte sami doma ze semínek. Nasypte je do robotu a mixujte, dokud se zcela nerozemelou na prach. CHIA jsou vyhledávány pro své blahodárné účinky a dodávku celé řady unikátních vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahují například vitamín E fungující jako antioxidant, který chrání organismus před volnými radikály. Dále pak vitamíny A a B, jež podporují imunitní systém.Jogurt řeckého typu je plný vápníku, draslíku a probiotik.Domácí vajíčka obohatí pokrm o vitamíny A, B a E, kyselinu listovou a bílkoviny.Co budete potřebovat?500 g bílého jogurtu (řeckého typu)400 g špaldové mouky (nahradit ji můžete obyčejnou bílou)4 PL CHIA mouky1 ks bezfosfátového kypřícího prášku1 ks BIO vanilkového cukru2 vajíčka špetku soli nastrouhanou kůru a šťávu z 1 BIO citronu250 ml kokosového oleje (rozehřátého)250 g třtinového moučkového cukruJak postupovat?Předehřejte si troubu na 180 °C.Vymažte bábovkovou formu olejem a vysypte kokosem.Oddělte bílky od žloutků. Do bílků vymačkejte citronovou šťávu a vyšlehejte dotuha.Žloutky s cukrem a citronovou kůrou promíchejte a postupně po malých dávkách přilévejte olej. Celou dobu šlehejte, dokud nevznikne hustá zlatá pěna.Přilijte jogurt a promíchejte.Prosejte špaldovou mouku a přisypte ji ke směsi. Do CHIA mouky zamíchejte kypřící prášek s vanilkovým cukrem a přidejte k ostatním surovinám. Vymíchejte do hladkého těsta.Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh. Těsto nalijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 60 minut. Než bábovku z trouby vyjmete, proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, je pečená. V opačném případě dejte bábovce pár minut k dobru a dopečte.Vyjměte a nechte vychladnout. Vyklopte na talíř a pocukrujte třtinovým moučkovým cukrem.Příjemnou pohodu a dobrou chuť.