391

Vynikající velikonoční jidáše. Tradiční zákusek na Zelený čtvrtek

Vytisknout recept
Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, které by se podle pověry mělo jíst ve čtvrtek před svítáním. Dle tradice pomáhají upevnit naše zdraví. Péct bychom je měly večer na škaredou středu, kdy se Jidáš oběsil.
A právě provaz, na kterém se Jidáš oběsil, mají jidášky symbolizovat. Pečou se tedy stočené do různých tvarů jako provaz. Dle některých zdrojů se jidáše připravují až ve čtvrtek. Jsou z kynutého těsta, které není moc sladké. Po upečení se ještě potírají medem.
Jidáše mají tužší a hutnější konzistenci, nečekejte tedy žádný nadýchaný obláček. I přesto jsou ale chuťově naprosto úžasné. S použitím smetany budou krásně jemňoučké, ale nic nezkazíte, když použijete mléko.
Nelekejte se, když vám těsto nebude kynout podle vašich představ. Tím jak jsou jidášky hutnější, tak i těsto kyne déle, než je běžné.

POSTUP

Příprava těsta
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Droždí rozdrobte do misky, přidejte dvě lžíce vlažné smetany, lžíci cukru a mouky, rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít.
Než vám vzejde kvásek, vyšlehejte žloutky s máslem (stejné teploty) a cukrem do pěny, zašlehejte i citronovou kůru a vyškrábané semínka z vanilkového lusku. Pokud máte malý ten lusk, dejte semínka klidně z celého.
Ke žloutkové pěně nasypte prosátou mouku, jednu i druhou a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu a vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit. Udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout.

Pečení jidášů

Až vám těsto nakyne, rozdělte jej na několik částí. Pokud chcete menší jidášky, rozdělte těsto na 20 až 25 menších kousků.
Z každého kousku těsta vyválejte dlouhou nudli (o průměru 0,7 – 1 cm), kterou stáčejte podle libosti. Pokud chcete kulaté jidáše, stáčejte těsto od kraje k druhému konci a konec pak vložte pod stočené kolečko. Jestliže chcete mít vrut, postupujte stejně, jako když pečete copánek nebo vánočku ze dvou pramínků. Aby vzniklo „esko“, stáčejte každý konec nudle ke středu, ale protilehle. A pokud si přejete preclíčkový tvar, stáčejte konce k sobě do středu.
Troubu předehřejte na 180°C. Vytvarované jidášky nechte na plechu ještě alespoň půl hodinky kynout, a poté je dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 15 – 20 min, dokud nezezlátnou.

Dokončení

Změklé máslo smíchejte s medem a rumem a ještě horké jidáše tím potřete. Až to zaschne, tak je pocukrujte mletým cukrem.
Jidáše můžete jíst jen tak, anebo namazat máslem, marmeládou, čokoládou či ještě medem. Nejlepší jsou hned čerstvé, ale takové dva dny vám vydrží (tedy pokud se vám je podaří hned nesníst.
Dobrou chuť a krásné Velikonoce
 
250g - hladké mouky
250g - polohrubé mouky
200ml - vlažné smetany (dá se nahradit mlékem)
125g - změklého másla
3ks - žloutky pokojové teploty
70g - třtinového cukru
1ks - kůra z bio citronu
0,5ks - semínka z půlky vanilkového lusku
25g - droždí
1špetka - špetka soli
2lžíce - máslo na potření
2lžíce - med na potření
1lžíce - rumna potření
příprava - 30
vaření - 120
Kategorie Dezert
Uvařila BarboraŘíhová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account