JARNÍ KOLEČKOVÝ SALÁT

Vytisknout recept
Tenhle skoro až hloupě jednoduchý salát je skvělý hlavně jako příloha, třeba ke grilovanému hermelínu nebo ke steaku. Výborně ale poslouží i jako malá svačinka.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 5 minutes
Celkový čas 5 minutes
Porce 1 osoba
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • cherry rajčata
  • ředkvičky
  • okurek
  • rukola
  • koriandr
  • panenský olivový olej
  • vinný ocet nebo balzamico

Instrukce

  • Rajčata, ředkvičky a okurky nakrájejte na tenká kolečka a vhoďte do mísy. K tomu natrhejte hrst čerstvé rukoly a hrst koriandru a jen tak ledabyle nahrubo natrhané přidejte do mísy. Osolte a opepřete a přelijte panenským olivovým olejem a vinným octem. Pokud máte rádi, místo vinného klidně použijte balzamikový. A salát je hotový.
15 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Dobrý salátek. Dá se udělat ze všeho, co má kdo rád. Já dělám ráda s kysanou smetanou, balzamikem, cukrem a solí . Ale takto dělám okurkový a hlávkový salát.

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Super nápad, my někdy používáme jogurt, česnek, kopr…. Super nápad, děkuji.

  2. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Zeleninové saláty mám ráda a dělám dle toho, co je zrovna doma….Jinak opět se tu bavím nad výrazem “okurek”, přitom je to krásně česky okurka 🙂 To je, jako když v Prostřenu do játrových knedlíčků používají “játru” 🙂 🙂

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Slovník spisovného jazyka českého sice zmiňuje i okurek (v mužském rodě), ovšem s poznámkou, že jde pouze o oblastní moravskou variantu. Já pocházím z Moravy, konkrétně Slezsko. To je na dlouhé diskuze. Pražáci neznají baňky atd…

      • Lenka Hudečková 2 roky ago

        já znám okurek i játru právě z pořadů o vaření, a hlavně ze severní Moravy 🙂 Za ty roky jsem si na takové výrazy zvykla 🙂

        • Author
          NelaVávrová 2 roky ago

          „tož třeba toto s rýžou a hlavně mně tam nezapomeňte dát okurek!“

          • Jaroslava Korpášová 2 roky ago

            No pražák nejsem a výraz baňky bych tedy přisoudila ke skleněným vánočním ozdobám. Jinak jasně, vím, že se jedná o krajový výraz, jen mi to prostě pokaždé doslova trhá uši a přijde mi to šíleně nepřirozené. Protože prostě okurka 🙂

      • Aneta Kollerová Mašková 2 roky ago

        Zeleninové saláty si s manželem připravujeme skoro pořád. Ale balzamico jsme ještě neochutnali, když už, používáme olivový olej.

        • Author
          NelaVávrová 2 roky ago

          Zkuste, člověk má vše zkusit, aby něčeho v životě nelitoval 😀

      • Aneta Kollerová Mašková 2 roky ago

        Když mi bylo řečeno, že Pražáci si pod slovem “baňky” nepředstaví vánoční ozdobu, tak jsem se podivovala. 😀 Myslím, že pro ně jsou to vánoční koule. To zase přijde vtipné mně. 😀

        • Author
          NelaVávrová 2 roky ago

          nebo vánoční ozdoby 🙂

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Saláty si děláme často, jen my doma nepoužíváme balzamico, nechutná nám… já zakapu olivovým olejem a manžel jen osolí

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Já ho nikdy nemusela, vystačila jsem si jen se syrovou zeleninou. Když jsme byli v restauraci, tak my donesli nakládanou řepu v balzamicu a od té doby jsem se zamilovala do něj.

      • Lenka Hudečková 2 roky ago

        tak super, že vám to chutná, my jsme si kdysi s manželem lahev koupili a za 5 let jsme ji skoro plnou vyhodili….

        • Author
          NelaVávrová 2 roky ago

          Tak to pak chápu…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account