Jablka, jablíčka, jabka aneb... Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?
Ingredience
- 3 kg Jablka
- dle chuti Cukr bílý, nebo třtinový půlka pytlíčku
- Vanilkový pudink
Instrukce
- Uzrály nám jablka na malé jablůňce. Je to holka šikovná:o)Minulý rok jsem neměla čas je zpracovat, a tak se jich spoustu vyházelo. Letos jsem si řekla, že se nic vyhazovat nebude. Ale co tedy s jablky, když je všechny nelze zkonzumovat za čerstva? Jako malá jsem měla velmi ráda jablečnou přesnídávku. Samotnou, a nebo s piškoty. Volba zpracování jablek byla jasná. Udělám domácí bio jablečnou přesnídávku. Děti budou nadšené a my dospělí si také pochutnáme…Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?… Je to jednoduché, zdravé bez éček a příjemně zábavné…Pojďme na to… Co potřebujete…jablka nejlépe domácí chov :o) nestříkaná prostě BIOcukr (krystal bílý, nebo třtinový) – nebo bez cukru(vhodnější je pak sladší odrůda jablíček)vanilkový pudink (nebo bez pudinku)velký hrnec a trochu vody na podlití. Postup přípravy domácí jablečné přesnídávky…jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřincůoloupaná jablka, nakrájíme na čtvrtkyvezmeme větší hrnec a zaplníme jej jablky až po okraj a přikryjeme pokličkoujablka podlijeme 5cm vody (ne více, aby přesnídávka nebyla řídká)jablka povaříme do změknutí (cca 20-30min)rozmixujeme do hladkado rozmixované jablečné kaše přidáme cukr (pokud cukr nechcete nebo nemůžete, nedávejte)následně do kaše můžete nebo nemusíte, přidat půlku sáčku vanikového pudinku, rozmíchaného v troše vody (kaše se více zahustí, chytne mírně vanilkovou chuť)no a to je vše…jablečnou přesnídávku plníme ještě horkou! do vyvařených skleniček s vyvařenými víčkypečlivě zavíčkujeme Sterilizace? Ano, například takto …V trouběSklenice naplníme, zalijeme vroucím nálevem a uzavřeme. Naskládáme na plech s vyšším okrajem (asi 4 cm). Sklenice se nesmí dotýkat. Dáme do trouby a zalijeme asi do 2–3 cm horkou vodou. Neměla by však být vroucí, protože by neprohřáté sklenice mohly prasknout. Troubu předehřejeme na 150°C, spodní i vrchní ohřev, vložíme plech se sklenicemi a zahříváme 15 min. Po této době přepneme na spodní ohřev, snížíme teplotu na 100° C a ohříváme dalších 20–25 min.Po zavaření vyndáme sklenice a otočíme je na utěrce dnem vzhůru.Po vychladnutí otočíme zpět a poťukáme nehtem na víčko, mělo by vydávat jasný zvuk, ne dutý – to by znamenalo, že není dobře zavařená.Pak vychladíte a chladné uložíme buď do lednice, nebo do sklepa či chladné místnosti. Odtud si přesnídávky odebírejte dle chuti a nálady… Co s oloupanými slupkami od jablek? Rozhodně nevyhazovat…Po slupkou je nejvíce vitamínů, zdraví prospěšných látek a vůbec byla by to velká škoda…Jablečné slupky totiž obsahují velké množství vitamínu C !, ale také …vápníkhořčíkželezojablečné polyfenoly…mocné antioxidaty!!!karotennenasycené mastné kyseliny a důležitou vlákninu Slupky z oloupaných jablek usušte a připravte si doma lahodný a zdravý nápoj…slupky usušte v troubě či sušičce a uschovejte v čisté, uzavíratelné nádoběk přípravě šálku jablečného nápoje postačí hrst sušených slupekpřelijeme vařící vodou a přidáme cukr či med, nebo jen tak bez slazení, případně citron nebo limetkudo nápoje můžete použít i bylinky- meduňku, heřmánek… A víte že?…je vědecky prokázáno, že loupání jablek působí velmi pozitivně na soustředění a pro vystresované a deprimované jedince je to přímo balzám pro duši…:o) Takže loupání zdar a depresi nazdar!