Jablka, jablíčka, jabka aneb... Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 30 minutes
Porce 0
Uvařila PetraFencl

Ingredience

  • 3 kg Jablka
  • dle chuti Cukr bílý, nebo třtinový půlka pytlíčku
  • Vanilkový pudink

Instrukce

  • Uzrály nám jablka na malé jablůňce. Je to holka šikovná:o)
    Minulý rok jsem neměla čas je zpracovat, a tak se jich spoustu vyházelo. Letos jsem si řekla, že se nic vyhazovat nebude. Ale co tedy s jablky, když je všechny nelze zkonzumovat za čerstva? Jako malá jsem měla velmi ráda jablečnou přesnídávku. Samotnou, a nebo s piškoty. Volba zpracování jablek byla jasná. Udělám domácí bio jablečnou přesnídávku. Děti budou nadšené a my dospělí si také pochutnáme…
    Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?… Je to jednoduché, zdravé bez éček a příjemně zábavné…Pojďme na to…
     
    Co potřebujete…
    jablka nejlépe domácí chov :o) nestříkaná prostě BIOcukr (krystal bílý, nebo třtinový) – nebo bez cukru(vhodnější je pak sladší odrůda jablíček)vanilkový pudink (nebo bez pudinku)velký hrnec a trochu vody na podlití. 
    Postup přípravy domácí jablečné přesnídávky…
    jablka 
    omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců
    oloupaná jablka, nakrájíme na čtvrtkyvezmeme větší hrnec a zaplníme jej jablky 
    až po okraj a přikryjeme pokličkou
    jablka 
    podlijeme 5cm vody
      (ne více, aby přesnídávka nebyla řídká)jablka povaříme 
    do změknutí (cca 20-30min)
    rozmixujeme 
    do hladka
    do rozmixované jablečné kaše přidáme cukr (pokud cukr nechcete nebo nemůžete, nedávejte)následně do kaše můžete nebo nemusíte, 
    přidat půlku sáčku vanikového pudinku
    rozmíchaného v troše vody
     (kaše se více zahustí, chytne mírně vanilkovou chuť)
    no a to je vše…
    jablečnou přesnídávku 
    plníme ještě horkou!
     do vyvařených skleniček s vyvařenými víčky
    pečlivě zavíčkujeme 
     
    Sterilizace? Ano, například takto …
    V troubě
    Sklenice naplníme, zalijeme vroucím nálevem a uzavřeme. Naskládáme 
    na plech s vyšším okrajem (asi 4 cm)
    . Sklenice se nesmí dotýkat. Dáme do trouby a zalijeme asi do 2–3 cm horkou vodou. Neměla by však být vroucí, protože by neprohřáté sklenice mohly prasknout. 
    Troubu předehřejeme na 150°C, spodní i vrchní ohřev, vložíme plech se sklenicemi a zahříváme 15 min
    . Po této době 
    přepneme na spodní ohřev, snížíme teplotu na 100° C a ohříváme dalších 20–25 min.
    Po zavaření vyndáme sklenice a otočíme je na utěrce dnem vzhůru.
    Po vychladnutí otočíme zpět
     a poťukáme nehtem na víčko, mělo by vydávat jasný zvuk, ne dutý – to by znamenalo, že není dobře zavařená.
    Pak vychladíte a chladné uložíme buď do lednice, nebo do sklepa či chladné místnosti. Odtud si přesnídávky odebírejte dle chuti a nálady…
     
    Co s oloupanými slupkami od jablek? Rozhodně nevyhazovat…
    Po slupkou je nejvíce vitamínů, zdraví prospěšných látek a vůbec byla by to velká škoda…
    Jablečné slupky totiž obsahují velké množství vitamínu C !, ale také …
    vápník
    hořčík
    železo
    jablečné polyfenoly…mocné antioxidaty!!!
    karoten
    nenasycené mastné kyseliny a důležitou vlákninu
     
    Slupky z oloupaných jablek usušte a připravte si doma lahodný a zdravý nápoj…
    slupky usušte v troubě či sušičce
     a uschovejte v čisté, uzavíratelné nádobě
    k přípravě šálku
     jablečného nápoje postačí 
    hrst sušených slupek
    přelijeme vařící vodou a přidáme cukr či med, nebo jen tak bez slazení, případně citron nebo limetku
    do nápoje můžete použít i  bylinky- meduňku, heřmánek… 
    A víte že?…
    je vědecky prokázáno, že loupání jablek působí velmi pozitivně na soustředění a pro vystresované a deprimované jedince je to přímo balzám pro duši…:o) 
     
    Takže loupání zdar a depresi nazdar!
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account