Jablečný koláč
Ingredience
- 300 g Hladká mouka
- 200 g Máslo
- 50 ml Mléko
- 1 kg Jablka
- 80 g Třtinový cukr
- 1 lžička Skořice
- 60 g Hrozinky
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Tento koláč je taková klasika, kterou asi dobře znáte z amerických filmů. Ale proč ho nevyzkoušet i v české kuchyni.Navíc - moje dcera mi po ochutnání řekla : ,,Hustýýý, dělej ho častěji. " Postup: Do misky jsem nasypala hladkou mouku. Přidala jsem změklé máslo nakrájené na kousky, špetku soli a mléko. To vše jsem zpracovala v hladké těsto, které jsem zabalila do mikroténového sáčku a dala odležet na půl hodiny do lednice.Mezitím jsem si nakrájela jablka na tenké kousky. Do nich jsem přidala třtinový cukr, skořici a hrozinky.Z lednice jsem vytáhla těsto a vyválela ho do kulaté placky, která přesahovala okraje kulaté formy. Tu jsem vložila do kulaté formy a vyplnila náplní z jablek. Kus těsta jsem si nechala stranou a ze dvou tenkých kusů těsta udělala ozdobný okraj. Svůj estetický účel splnil.Takto připravený koláč jsem vložila do předem vyhřáté formy a pekla přibližně hodinu na 150°.Pozor při krájení! Koláč je křehký, ale překvapí vynikající chutí.A navíc - je ,,hustýýýý."