Italská tomatová polévka
Ingredience
- 1 kg zralých rajčat oloupaných a nasekaných na kousky
- 1 cibule nasekaná najemno
- 2 stroužky česneku drcené nebo nasekané nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička cukru volitelně, pro zjemnění kyselosti rajčat
- 750 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1/4 šálku čerstvé bazalky nasekané
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu nebo pecorina
Instrukce
- Na středním ohni si připravte hrnec a zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nezměknou a nezískají lehkou zlatavou barvu.
- Do hrnce přidejte nasekaná rajčata a smažte je s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud neuvolní šťávu a nezměknou.
- Přidejte sušenou bazalku, oregano a případně cukr. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Zalijte rajčata zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte plamen na nízký a vařte polévku pod pokličkou asi 15–20 minut, aby se chutě propojily.
- Mezitím si připravte čerstvou bazalku a parmazán, případně pecorino. Až bude polévka hotová, můžete ji s nimi dochutit.
- Po 20 minutách vaření polévku nechte trošku vychladnout.
- Pomocí mixéru rozmixujte rajčatovou směs do hladké konzistence.
- Dochuťte ji solí a pepřem podle chuti.
- Polévku servírujte teplou s čerstvě nasekanou bazalkou a posypanou strouhaným parmazánem nebo pecorinem.
Také mám velmi ráda.
mám raději českou klasiku, kterou občas udělám. Italskou si občas dám někde “venku” 🙂
Polévka vypadá skvěle. Takovou máme moc rádi.