Polévka s chutí léta i Itálie, jejíž příprava nevyžaduje složitou přípravu, ale odmění se vám vůní linoucí se po celém bytě. Doporučujeme na ni využít zralá rajčata, díky kterým získá ještě výraznější chuť. S přípravou vám pomohou i kuchyňské pomůcky od Potten & Pannen – Staněk.
Kategorie Polévka
Kuchyně Italská
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 6
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
1kgzralých rajčatoloupaných a nasekaných na kousky
1cibulenasekaná najemno
2stroužky česnekudrcené nebo nasekané nadrobno
2lžíce olivového oleje
1lžička sušené bazalky
1lžička sušeného oregana
1lžička cukruvolitelně, pro zjemnění kyselosti rajčat
750mlzeleninového vývaru
Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
1/4šálku čerstvé bazalkynasekané
1/4šálku strouhaného parmezánu nebo pecorina
Instrukce
Na středním ohni si připravte hrnec a zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nezměknou a nezískají lehkou zlatavou barvu.
Do hrnce přidejte nasekaná rajčata a smažte je s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud neuvolní šťávu a nezměknou.
Přidejte sušenou bazalku, oregano a případně cukr. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Zalijte rajčata zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte plamen na nízký a vařte polévku pod pokličkou asi 15–20 minut, aby se chutě propojily.
Mezitím si připravte čerstvou bazalku a parmazán, případně pecorino. Až bude polévka hotová, můžete ji s nimi dochutit.
Po 20 minutách vaření polévku nechte trošku vychladnout.
Pomocí mixéru rozmixujte rajčatovou směs do hladké konzistence.
Dochuťte ji solí a pepřem podle chuti.
Polévku servírujte teplou s čerstvě nasekanou bazalkou a posypanou strouhaným parmazánem nebo pecorinem.