Hrachová polévka
Ingredience
- 300 g hovězích a telecích kostí
- sůl
- několik zrnek celého pepře
- menší cibule
- kousek celeru
- 1 malá mrkev
- 1 petržel
- 200 g hrachu
- 100 g sádla nejlépe domácí, nebo pak kupované a kdo nemůže, tak olej
- 80 g hladké mouky
- mletý pepř
- česnek
- sůl
- majoránka
- petrželová nať
- smažené kostičky z rohlíku nebo žemle
Instrukce
- Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme celý pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme.
- Hrách, který musíme nejlépe den předem namočit, slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.
- Z části sádla a z mouky připravíme jíšku a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme.
- Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a dále zvolna vaříme.
- Ke konci varu přidáme rozetřený česnek a drcenou majoránkou. Můžeme přidat i trošku polévkového koření, ale není ani třeba.
- Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.
zbyla trocha zeleného hrachu, tak zítra udělám polévku 🙂
Hrachovou polévku máme rádi. Je moc dobrá.
Hutné polévky se pro podzim opravdu hodí. 🙂
hrachovku mám moc ráda. A brzy u nás dojde na hrachovou kaši…
Tu jsme neměli zase my ani nepamatuji.