Go Back
+ servings

Hrachová polévka

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 3 porce
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 300 g hovězích a telecích kostí
  • sůl
  • několik zrnek celého pepře
  • menší cibule
  • kousek celeru
  • 1 malá mrkev
  • 1 petržel
  • 200 g hrachu
  • 100 g sádla nejlépe domácí, nebo pak kupované a kdo nemůže, tak olej
  • 80 g hladké mouky
  • mletý pepř
  • česnek
  • sůl
  • majoránka
  • petrželová nať
  • smažené kostičky z rohlíku nebo žemle

Instrukce

  • Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme celý pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme.
  • Hrách, který musíme nejlépe den předem namočit, slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.
  • Z části sádla a z mouky připravíme jíšku a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme.
  • Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a dále zvolna vaříme.
  • Ke konci varu přidáme rozetřený česnek a drcenou majoránkou. Můžeme přidat i trošku polévkového koření, ale není ani třeba.
  • Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.