Fitness tvarohová bábovka bez cukru

Vytisknout recept
Má vysoký obsah bílkovin a navýšený obsah vlákniny díky celozrnné mouce, takže tě zasytí na mnohem delší dobu. Chuť je vytuněná i pomocí citrónové šťávy a kůry.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 12 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • Těsto na bábovku
  • 3 ks vejce M 150 g
  • 100 g přírodního sladidla bez kalorií krupice
  • 350 g odtučněného tvarohu ve vaničce
  • 120 ml nízkotučného mléka 0,5%
  • 20 ml řepkového oleje
  • 100 g ovesné mouky
  • 70 g celozrnné krupice
  • 40 g proteinového prášku vanilkového
  • 8 g kypřícího prášku do pečiva
  • ½ citrónu BIO – chemicky neošetřeného
  • Ostatní
  • moučkové sladidlo bez kalorií na posypání
  • řepkový olej ve spreji na vystříkání formy 3 ml
  • pšeničná bílá mouka hrubá příp. hladká, na vysypání formy (cca 10 g)

Instrukce

  • Všechny suroviny vytáhni minimálně půl hodiny předem z lednice a nechej je zahřát na pokojovou teplotu. Přitom rovnou odděl bílky od žloutků.
  • Nachystej si formu na bábovku, ideálně silikonovou o průměru 20 cm. Pokud nemáš silikonovou formu, vystříkej ji řepkovým olejem ve spreji a vysypej troškou mouky, ideálně hrubé. Nezapomeň na žádné místo ani uprostřed kolem kužele.
  • Z poloviny citrónu vymačkej šťávu (30 ml) a kůru nastrouhej.
  • Troubu předehřej na 180 °C.
  • Žloutky a sladidlo vyšlehej pomocí ručního mixéru do pěny (1 – 2 minuty).
  • Přidej tvaroh, mléko, olej,citrónovou šťávu a citrónovou kůru a dobře smíchej.
  • Zvlášť smíchej mouku, krupici, protein a kypřicí prášek a poté prosej přes jemné sítko k mokrým surovinám.
  • Z bílků vyšlehej pomocí ručního mixéru tuhý sníh a opatrně ho vmíchej do těsta.
  • Peč cca 45 minut na 180 °C a troubu neotvírej. Zda je bábovka hotová, otestuj zapíchnutím špejle doprostřed těsta. Těsto by se nemělo na špejli lepit nebo jen minimálně. Přitom bábovku nevytahuj úplně mimo troubu, otestuj na roštu. Pokud je třeba, ještě ji dopeč.
  • Po upečení bábovku opatrně vytáhni z trouby a nechej ji stát alespoň 15 minut na lince. Poté ji objeď dokola a kolem středového kuželu nožem, aby ses ujistila, že se nikde nepřichytila. Nešla by totiž vyklopit. Pak na ni dej prkýnko, otoč vzhůru nohama a nechej vypadnout.
8 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    vypadá dobře, cukr již nepoužívám spoustu let, zvykli jsme si na to 🙂

  2. KláraOdehnalová 2 roky ago

    Bábovka vypadá pěkně a recept je zajímavý, přítel by mi to však bez cukru nejedl. 😀

  3. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Pěkná bábovka. Je určitě moc dobrá. My máme rádi všechny bábovky.

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Děkuji za milý komentář.

  4. Aneta Kollerová Mašková 2 roky ago

    Bábovky pečeme – a hlavně jíme – s manželem hrozně rádi. A tady ta vypadá taky skvěle! 🙂

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Děkuji za pochvalu.

  5. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    No vypadá opravdu moc pěkně.

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      I chutná a je navíc zdravá 🙂 Velikonoce se blíží 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account