Fazolačka
Ingredience
- 1,5 l vody
- 220 g fazolí
- 40 g uzeného špeku
- 120 g kořenové zeleniny mrkev, petržel, celer
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
Instrukce
- 1 Fazole dejte do mísy. Osolte a zalijte vodou. Dejte do lednice a nechte nabobtnat přes noc. Namočené fazole pak uvařte doměkka.
- 2 Do rozehřátého hrnce dejte máslo a špek, který nechte pěkně opečte. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a nechte postupně orestovat dozlatova. Přidejte cibuli a nechte také mírně zezlátnout.
- 3 Přidejte drcený kmín a zaprašte moukou. Promíchejte a krátce orestujte. Přidejte uvařené fazole – můžete i s vodou z vaření nebo přidejte vodu (popř. i vývar).
- 4 Polévku takto vařte 30 minut do zhoustnutí a do změknutí zeleniny. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby naposledy dochuťte. Zkontrolujte hustotu polévky. Pokud je příliš hustá, ještě ji chvíli povařte.
Fazolačku jsem nikdy zatím nedělala. Nemusím fazole.
Tak to ja mam rada i ty v konzerve 😀 ve sladkokyselem nalevu z Lidlu 🙂
fazolačku miluji, ale dělám ji jen občas… přece jen je to dost těžká polévka 🙂
Také jí často neděláme.