Estonský kringel

Vytisknout recept
Kategorie Cukroví
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 1 hour 10 minutes
Porce 0
Uvařila VěraSrbová

Ingredience

  • 300 g Hladké mouky
  • 1 špetka Sůl
  • 120 ml Mléko
  • 1/2 kostka Droždí nebo přiměřeně sušeného
  • 30 g Máslo
  • 1 ks Žloutek
  • 1 lžíce Cukr
  • 5 lžic Cukr
  • 3 lžičky Skořice

Instrukce

  • Víte, co je kringel? Recept na typický estonský koláč jsme získali od Věrky.
    Nejprve si připravíme směs na potření placky:
    50 g másla 4-5 lžic krupicového cukru3 rovné lžičky skořice
    Máslo NEROZPOUŠTÍME, necháme ho jen povolit a utřeme ho s cukrem a skořicí.
    V domácí pekárně nebo ručně zaděláme kynuté těsto:
    300 g hladké moukyšpetky soli120 ml mléka1/2 kostky čerstvého droždí nebo přiměřeně sušeného30 g másla1 žloutek1 polévková lžíce cukru
    Těsto necháme kynout cca 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválíme na tenký plát nejlépe do tvaru obdelníku.
    Vyválený plát natřeme připravenou směsí a zamotáme ho do rolády. Tu následně rozřízneme podélně na dvě poloviny a ty poté motáme přes sebe.
    Vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů Celsia cca na 20 - 25 minut (zkrátka do zezlátnutí a až se těsto nebude lepit na špejli, kterou píchnete do koláče).
    Kringel lze vylepšit i rozinkami či brusinkami přidanými do těsta. Kringel chutná podobně jako trdelník 🙂
    Dobrou chuť!
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account