Estonský kringel
Ingredience
- 300 g Hladké mouky
- 1 špetka Sůl
- 120 ml Mléko
- 1/2 kostka Droždí nebo přiměřeně sušeného
- 30 g Máslo
- 1 ks Žloutek
- 1 lžíce Cukr
- 5 lžic Cukr
- 3 lžičky Skořice
Instrukce
- Víte, co je kringel? Recept na typický estonský koláč jsme získali od Věrky.Nejprve si připravíme směs na potření placky:50 g másla 4-5 lžic krupicového cukru3 rovné lžičky skořiceMáslo NEROZPOUŠTÍME, necháme ho jen povolit a utřeme ho s cukrem a skořicí.V domácí pekárně nebo ručně zaděláme kynuté těsto:300 g hladké moukyšpetky soli120 ml mléka1/2 kostky čerstvého droždí nebo přiměřeně sušeného30 g másla1 žloutek1 polévková lžíce cukruTěsto necháme kynout cca 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválíme na tenký plát nejlépe do tvaru obdelníku.Vyválený plát natřeme připravenou směsí a zamotáme ho do rolády. Tu následně rozřízneme podélně na dvě poloviny a ty poté motáme přes sebe.Vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů Celsia cca na 20 - 25 minut (zkrátka do zezlátnutí a až se těsto nebude lepit na špejli, kterou píchnete do koláče).Kringel lze vylepšit i rozinkami či brusinkami přidanými do těsta. Kringel chutná podobně jako trdelník 🙂Dobrou chuť!