Dýňový koláč
Ingredience
- 2/3 hrnek Polohrubá mouka
- 1/3 hrnek Hnědý cukr
- 1/2 hrnek Ovesné vločky
- 100 g Máslo chlazené
- 1/4 hrnek Pekanové nebo vlašské ořechy nasekané
- 1/4 lžička Sůl
- 350 g Dýňové pyré
- 300 g Salko
- 1 ks Vejce
- 1/2 lžička Skořice
- špetka Hřebíček strouhaný/tlučený
- 1/4 lžička Sůl
Instrukce
- Recept na podzimní dobrotu vám sepsala Nady. Nechte si chutnat!Suroviny jsou rozepsány na malou kruhovou formu o průměru 18-19 cm. Budete-li přepočítávat na větší objem, počítejte jedno vajíčko na cca 250-300 g dýňového pyré.Suroviny na korpus - mouku, cukr, vločky, sůl, ořechy a máslo - dáme do mísy a zpracujeme jako drobenku. Z výsledného množství odebereme zhruba hrnek a dáme stranou. Zbylou směsí zaplníme dno formy a dobře umačkáme. (Silikonovou nebo teflonovou formu není třeba vymazat ani dávat papír. Do ostatních forem doporučuji spíše vložit pečicí papír než vymazávat, ale obojí je možné.) Formu s připraveným korpusem i odloženou drobenku dáme chladit do lednice.Zapneme troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzduch nebo spodní ohřev), mřížku dáme do dolní části trouby.Připravíme náplň: Dýňové pyré*, salko, koření a sůl dobře promícháme, jako poslední přimícháme vejce. Není třeba šlehat.Náplň** nalijeme na připravený korpus a posypeme odloženou drobenkou. Můžeme ozdobit půlkami/čtvrtkami ořechů. Dáme péct na cca 25 minut (pečeme tak dlouho, až se střed koláč nechvěje, když s plechem zatřeseme) a necháme vychladnout v troubě.Podáváme teplý nebo chlazený, ozdobený šlehačkou či bez, dle chuti.*Dýňové pyré - nevím, jestli lze u nás zakoupit (prodávalo by se v plechovkách); lze jej poměrně snadno připravit: Dýni překrojíme napůl, vydlabeme semínka a položíme řeznou plochou na papírem vyložený plech. Dáme péct na 200 stupňů Celsia, menší dýně se pečou cca 30 minut, větší třeba i hodinu. Hotovou dýni poznáme, když do ní píchneme vidličkou (měla by bez problémů projít). Necháme lehce vychladnout, oloupeme a dužinu pečené dýně rozmixujeme. Vzniklé pyré lze uchovat ve sklenici v lednici pár dní, zavařit do skleniček nebo zamrazit. Pyré pak můžete zpracovat dle vybraného receptu.**Pokud by Vám přebývala náplň, lze ji upéct samotnou, například ve formičkách na cupcakes. Papírové košíčky z ní ale nepůjdou dobře sundat.