Dýňový džem

Vytisknout recept

U nás v obchodě se objevily Hokaido dýně za 20 Kč/ ks. To je krásná cena, protože

často ani v akci to nebývá cena za kus, ale za kilo a jedna taková dýně váží i 2 kg.

Takže jsme nakoupili dýně a já jsem udělala džem.

 

Tak nějak podle sebe a našich chutí.

Manžel mi dýně umyl, oloupal a nakrájel na kostičky.

Potom již byla práce na mne.

Dýně jsem dala do velkého hrnce a pomalu varem nechala měknout.

Je pravda, že Hokaido se musely trochu podlévat, nemají zdaleka tolik vody jako

jiné podobné plody. Přidala jsem pár kousků celé skořice.

Cca 20 minut jsem dýni vařila, neustále hlídala, míchala a podlévala.

Mezitím jsem si řádně omyla citron a pomeranč, vymačkala z nich šťávu,

a tu jsem po 20. minutách přilila k dýním. Ještě chvíli jsem povařila.

Pak jsem dýně tyčovým mixérem rozmixovala a vrátila na sporák.

Přidala jsem na kousíčky nakrájenou dužinu z citronu a pomeranče,

Pektin a mnohem méně cukru, než se dává.

Navíc jsem dala hnědý, údajně zdravější cukr.

Vše jsem asi 5 minut povařila, nandala do čřstých a vypařených skleniček,

otočila dnem vzhůru.

Do další várky džemů jsem ještě při vaření přidala mátové lístky.

Může se dát i mletá skořice, vždy mají džemy trochu jinou chuť. 

Džem z Hokaido dýní je hodně hustý, příště bych se asi nebála dát vící vody.

Hudlenka


2kg - dýně (2 ks hokaido)
600g - cukr hnědý
ks - voda na podlévání
1ks - Pektin (na 2 kg ovoce)
1ks - citron
1ks - pomeranč
ks - skořice celá (dle chuti)
ks - máta - lístky (dle chuti)
1špetka - sůl
ks - horká voda (dle potřeby)
příprava - 30
vaření - 25
Kategorie Přílohy
Porce 0
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account