Dýňový džem
Ingredience
- dle potřeby Dýně
- dle potřeby Želírovací cukr
- Skořice celá i mletá
- 1 ks citron
- 2 ks Pomeranč
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Kamarádka mi volala, že má pro mě na zahradě poslední dýni, ať si pro ni přijedu. Kompotů jsem již letos nadělala dost, tak jsme se doma s mužem domluvili, že tentokrát udělám džem.Druh dýně uvidíte na fotu, nevím, jak se jmenuje, ale jde to jistě i z hokaida nebo máslové dýně. Ostatně ty letošní od kamarádky mi hodně chutnaly po banánech, takže mají nový název - dýně máslová banánová 🙂 Dýně po očištění vážila 3350 g, tak jsem ji rozdělila na dvě poloviny, aby se mi vešla do hrnce 🙂 Postup prací: Dýně se oloupe (hokaido nemusíte), umyje a nakrájí na kostky. Dáme do většího (širšího hrnce), přidáme špetku soli a pár kousků celé skořice. Dáme vařit cca na 20 minut, aby dýně změkla.Omyjeme si pořádně citron a dva pomeranče, obojí překrojíme, vymačkáme šťávu a zbytek dužiny nakrájíme na menší kousky. Asi 5 minut před dovařením dýně jsem dužinu přidala do hrnce, aby se také provařila. V případě vaření dvou dávek jsem dala půl citronu a jeden pomeranč.Po změknutí dýně vyndáme celou skořici a já vyndala i citron, nechala jsem jen pomeranč. Vše jsem promačkala mačkadlem na brambory a pak chvilku mixovala ponorným mixérem. Jen tak, aby se kousky pomeranče více rozložily, ale zůstaly tam i kousky dýní. Ale je to na Vás. Poté jsem do hrnce vylila vymačkanou šťávu z citrusů a nasypala 1 želírovací cukr a přidala ještě necelého 1/2 kg cukru obyčejného a vařila zhruba 5 minut. Zda džem ztuhne zjistíte, když lžičkou odeberete trochu na talířek a čekáte než vychladne. Pokud to není dost tuhé, tak ještě chvíli vaříme. Potom džem nalijeme do vypařených skleniček a zavíčkujeme (rovněž vypařenými víčky). Otočíme na utěrku dnem vzhůru a necháme chladnout. Z půlky dávky jsem měla 9 skleniček různých velikostí od jogurtových až po ty od medu. (Došly mi už doma totálně sklenice!). Druhou půlku jsem dělala stejně, jen jsem před koncem vaření již s cukrem přidala 1 lžičku mleté skořice a pořádně to rozmíchala, aby se neudělaly hrudky a provařila. Džem je malinko nahnědlý, ale rovněž moc dobrý a chutný. Sice jsem si dneska v kuchyni postála nějaké tři hodiny čistého času, ale jako odměnu mám 18 skleniček džemů, které nám jistě budou chutnat. Foto na hlavní stránce je ta dýně, kterou jsem dělala. Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka 🙂