
Dýňová roláda
Ingredients
- 3 ks Vejce - větší
- 225 g Cukr krupice
- 175 g Dýňové pyré
- 115 g Hladká mouka
- 1/2 lžička Prášek do pečiva
- 1/2 lžička Jedlá soda
- 1/2 lžička Skořice
- 1/2 lžička Mletý hřebíček
- 1/4 lžička Sůl
- 300 g Smetana minimálně 30%
Instructions
- Po čase opět dýňový recept. Jedná se o lokalizovaný recept, jehož autorkou je Lise Ode (tedy spíše její babička). Roláda je krásně vlážná, nadýchaná a raději se k ní ani neotáčejte zády - mizí rychlostí blesku.Pozn.: Postup výroby dýňového pyré najdete v předchozím receptu na dýňový perník. Protože dýně jsou různé a návod na pyré byl psán pro dýni hokkaido, doporučuji u ostatních dýní dát ještě pyré zatížené přes noc vykapat na plátýnko. Zvláště ony obrovské dýně, které se v české provenienci vyskytují snad od nepaměti, mají v sobě hodně vody. Postup je stejný jako u běžného piškotu: Vejce rozdělíme, bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr - vyšleháme sníh, lehce zašleháme po jednom žloutky a poté dýňové pyré. Následně lehce vmícháme všechny sypké ingredience (smíchejte si je před přidáváním do směsi, aby se rovnoměrněji rozprostřely). Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch), papír můžete pro jistotu podmazat (tj mezi papír a plech) troškou sádla. Pečeme zhruba 13-18 minut, až je povrch zlatavý a piškot jde od okrajů. Necháme lehce zchladnout, otočíme spodem dolů, sundáme papír, položíme jej zpět a roládu stočíme. Stočenou necháme vychladnout.Plníme našlehanou šlehačkou, pro jistotu můžete použít ztužovač či želatinu na zpevnění. TIP: Zkuste s hnědým cukrem či jen 2/3 bílého cukru.