Dýňová roláda

Print Recipe
Kategorie Dezert
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila VendulaStillerová

Ingredients

  • 3 ks Vejce - větší
  • 225 g Cukr krupice
  • 175 g Dýňové pyré
  • 115 g Hladká mouka
  • 1/2 lžička Prášek do pečiva
  • 1/2 lžička Jedlá soda
  • 1/2 lžička Skořice
  • 1/2 lžička Mletý hřebíček
  • 1/4 lžička Sůl
  • 300 g Smetana minimálně 30%

Instructions

  • Po čase opět dýňový recept. Jedná se o lokalizovaný recept, jehož autorkou je Lise Ode (tedy spíše její babička). Roláda je krásně vlážná, nadýchaná a raději se k ní ani neotáčejte zády - mizí rychlostí blesku.
    Pozn.: Postup výroby dýňového pyré najdete v předchozím receptu na dýňový perník. Protože dýně jsou různé a návod na pyré byl psán pro dýni hokkaido, doporučuji u ostatních dýní dát ještě pyré zatížené přes noc vykapat na plátýnko. Zvláště ony obrovské dýně, které se v české provenienci vyskytují snad od nepaměti, mají v sobě hodně vody. 
    Postup je stejný jako u běžného piškotu: Vejce rozdělíme, bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr - vyšleháme sníh, lehce zašleháme po jednom žloutky a poté dýňové pyré. Následně lehce vmícháme všechny sypké ingredience (smíchejte si je před přidáváním do směsi, aby se rovnoměrněji rozprostřely). 
    Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch), papír můžete pro jistotu podmazat (tj mezi papír a plech) troškou sádla. 
    Pečeme zhruba 13-18 minut, až je povrch zlatavý a piškot jde od okrajů. Necháme lehce zchladnout, otočíme spodem dolů, sundáme papír, položíme jej zpět a roládu stočíme. Stočenou necháme vychladnout.
    Plníme našlehanou šlehačkou, pro jistotu můžete použít ztužovač či želatinu na zpevnění. 
    TIP: Zkuste s hnědým cukrem či jen 2/3 bílého cukru.
     

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account