DOMÁCÍ ŠVESTKOVÁ POVIDLA
Ingredience
- 3 kg švestek
- 125 ml octa
- 750-1000 g cukru krupice
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 dcl rumu
- několik kapek vanilkového extraktu
Instrukce
- 1) Švestky vypeckujte a pokrájejte. Zasypte je cukrem (množství cukru volte dle sladkosti švestek) a zalijte octem.
- 2) Nechte v uzavřené nádobě odležet do druhého dne.
- 3) 1. varianta: Švestky hodinu povařte na sporáku a poté dejte do předehřáté trouby na 160 stupňů péct na 3 hodiny.
- 2. varianta: Švestky dejte do multicookeru a na funkci dušení nechte 5 hodin péct.
- 4) Švestky rozmixujte ponorným mixérem, přidejte rum, skořici a vanilkový extrakt.
- 5) Ještě horká povidla plňte do sklenic, otočte na 5 minut víčkem dolů, poté obraťte zpět a nechte zcela vychladnout.
Kto má domáce slivky tak určite super. My máme len jednu tak čo nezjeme usuším.
Povidla dělám a nebo dávám švestky do mrazáku na koláč.
Zkoušela jsem jednou, mám je ráda, ale vadí mi zdlouhavé vaření povidel… když mám švestky nyní, raději udělám kompot nebo si je zamrazím.
Švestková povidla mám moc ráda, ale bohužel nemám ten zdroj švestek. tak se musím spokojit s povidly kupovanými.