Domácí šípkový sirup
Ingredience
- 1 kg Čerstvé šípky
- 150 ml Pomerančová šťáva
- 1 ks Citrón - šťáva
- 1 l Voda
- 1 kg Třtinový cukr
- 3 lžíce Med
- 1 lžička Kyselina citrónová
Instrukce
- Otrhané šípky namočíme, pořádně propláchneme a scedíme. Šípky dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou, vezmeme tyčový mixér a co nejvíce pomeleme. Já k nim přidala ještě 100 g sušeného rakytníku. Směs uložíme do lednice, kde necháme minimálně 24 hodin luhovat. Já nechala 2 dny. Druhý den postavíme hrnec na sporák a zahřejeme až po bod varu (hlídáme a jakmile pozorujeme, že se začíná vařit, odstavíme, aby se neničily zbytečně vitamíny). Nyní přecedíme přes hustý plastový cedník (zachytí všechny jemné chloupky), nebo můžeme použít lisovací mlýnek po babičce. Do výluhu přidáme všechny ostatní ingredience. Pořádně promícháme až do úplného rozpuštění cukru a medu, necháme vystydnout a můžeme plnit do lahví. Skladujeme v chladu. Vystačí na 2 lahve o obsahu 500 ml