Domácí lučina
Ingredience
- bílý jogurt tučný-řecký, selský 500 g
- zakysaná smetana 200 g
- sůl
Instrukce
- Jogurt a smetanu prošlehejte v míse dohladka. Můžete dochutit solí, případně dalšími dochucovadly (viz PRIMA TIPY níže). Lučinu lze ale připravit i bez soli, pokud ji chcete později použít do sladkých jídel.
- Dostatečně velký cedník vyložte čistou utěrkou nebo více vrstvami gázy. Jogurtovou směs přelijte do připraveného síta a to položte na hrnec. Směs přikryjte volnými konci utěrky a navrch položte menší talířek, který směs mírně zatíží.
- Hrnec s cedníkem dejte do lednice, kde nechte směs minimálně 8 hodin, ale až 24 hodin vykapat.
- Poté hotovou lučinu vyklepněte z utěrky do misky. V lednici a přikrytá vydrží několik dní.
Jednoduchý recept. Ještě jsme ho nedělali, musím to dohnat.
Dříve jsem jí dělávala hodně často, nyní občas a jinak přesně, jak je psáno. Mám na ní nejvíc chuť vždy z jara, kdy mi na zahrádce vyleze čerstvá pažitka.
Lučinu dělám alespoň jednou do měsíce… máme ji rádi 🙂 a dělám ji přesně jak píšete, Nelo ♥
Jen tedy máme raději vykapanou tak den a půl až dva dby