Domácí lučina

Vytisknout recept
Čerstvý krémový sýr typu lučina patří k oblíbeným svačinám nejen pro děti. Zároveň je také základem pro mnoho pomazánek, ale dá se využít i při sladkém pečení nebo třeba do bramborové kaše nebo polenty, krémovost dodá omáčkám i nepečeným dezertům. A hravě ho zvládnete připravit i doma!
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Celkový čas 10 minutes
Porce 1 osoba
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • bílý jogurt tučný-řecký, selský 500 g
  • zakysaná smetana 200 g
  • sůl

Instrukce

  • Jogurt a smetanu prošlehejte v míse dohladka. Můžete dochutit solí, případně dalšími dochucovadly (viz PRIMA TIPY níže). Lučinu lze ale připravit i bez soli, pokud ji chcete později použít do sladkých jídel.
  • Dostatečně velký cedník vyložte čistou utěrkou nebo více vrstvami gázy. Jogurtovou směs přelijte do připraveného síta a to položte na hrnec. Směs přikryjte volnými konci utěrky a navrch položte menší talířek, který směs mírně zatíží.
  • Hrnec s cedníkem dejte do lednice, kde nechte směs minimálně 8 hodin, ale až 24 hodin vykapat.
  • Poté hotovou lučinu vyklepněte z utěrky do misky. V lednici a přikrytá vydrží několik dní.
3 Komentářů
  1. 5 stars
    Jednoduchý recept. Ještě jsme ho nedělali, musím to dohnat.

  2. Dříve jsem jí dělávala hodně často, nyní občas a jinak přesně, jak je psáno. Mám na ní nejvíc chuť vždy z jara, kdy mi na zahrádce vyleze čerstvá pažitka.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Lučinu dělám alespoň jednou do měsíce… máme ji rádi 🙂 a dělám ji přesně jak píšete, Nelo ♥
    Jen tedy máme raději vykapanou tak den a půl až dva dby

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account