Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů
Ingredience
- 200 g Cukr krystal
- 200 ml Smetana ke šlehání
- Vanilková esence
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Jak na to? *wine*Připravíme si hlubší pánev, do které nasypeme 200 gr krystal cukru. Za stálého míchání na mírném ohni necháme cukr roztát. Když se roztál, přestaneme míchat a počkáme, dokud se cukr zbarví do zlata. Nenechte cukr zkaramelizovat do hněda, jinak bude karamel velmi hořký, a to nechceme.Smetanu ohřejeme (pouze trochu, nemá být příliš horká) a nalijeme ji do horkého karamelu. Dáváme pozor, hmota začne pořádně bublat.Na nízkém až středně velkém plameni hmotu vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec přidáme špetku soli a vanilkovou esenci. Dobře promícháme a necháme vychladnout.Pokud karamel nepoužijete hned, skladujeme ho v lednici po dobu 1 týdne.Podáváme s ovocem, do palačinek, případně do máslových krémů, kde sladké kondenzované mléko z plechovky nahradíte tímto karamelem. *heart**wine* *wine*