Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů

Vytisknout recept
Kategorie Cukroví
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila BarbaraHáková

Ingredience

  • 200 g Cukr krystal
  • 200 ml Smetana ke šlehání
  • Vanilková esence
  • 1 špetka Sůl

Instrukce

  • Jak na to? *wine*
    Připravíme si hlubší pánev, do které nasypeme 200 gr krystal cukru. Za stálého míchání na mírném ohni necháme cukr roztát. Když se roztál, přestaneme míchat a počkáme, dokud se cukr zbarví do zlata. Nenechte cukr zkaramelizovat do hněda, jinak bude karamel velmi hořký, a to nechceme.
    Smetanu ohřejeme (pouze trochu, nemá být příliš horká) a nalijeme ji do horkého karamelu. Dáváme pozor, hmota začne pořádně bublat.
    Na nízkém až středně velkém plameni hmotu vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec přidáme špetku soli a vanilkovou esenci. Dobře promícháme a necháme vychladnout.
    Pokud karamel nepoužijete hned, skladujeme ho v lednici po dobu 1 týdne.
    Podáváme s ovocem, do palačinek, případně do máslových krémů, kde sladké kondenzované mléko z plechovky nahradíte tímto karamelem. *heart**wine*
       *wine*
      
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account