Domácí chléb
Ingredience
- 500 g Žitná chlebová mouka
- 250 g Polohrubá mouka
- 600 ml Vlažná voda
- 1 ks Droždí
- 2 lžíce Sůl
- 2 lžíce Kmín
- 2 lžíce Majoránka
- 1 lžička Cukr
Instrukce
- Ve vlažné vodě s cukrem a kvasnicemi necháme vzejít kvásek. Mouku, koření a sůl smícháme v míse. Zalijeme kváskem a zaděláme. POZOR sůl nesmí přijít do přímého styku s kváskem. Dělá to neplechu. Těsto necháme na teplém místě kynout. Kynutí regulujeme teplotou, ve které je těsto uloženo. Já si ráno těsto zadělám a dám na studené místo a těsto tam mohu nechat několik hodin a nic se mu nestane. Prostě si kyne a kyne a kyne a nepřekyne. Vzešlé těsto dám na pomoučený vál a 3x přeložím. Vznikne mi bochánek, který dám do předem vymazané a vysypané formy. Dávám do rendlíku, ve kterém vařím knedlíky. Bochánek potřu vodou - prostě si namočím ruce a chlebík pohladím a pak dám na 20 min. do trouby ještě trochu vzejít. A pak hodinu peču na 180 stupňů. Chce to vychytat. Každá trouba peče jinak. Pečením tohoto chleba jsem si naběhla. Doma mi už nechtějí jíst kupovaný chléb. Dobrou chuť.