CUKETOVÉ ČATNÍ (chutney)
Ingredience
- 1 kg Cuketa
- 3 ks Cibule raději červená
- 100 g Rozinky
- 3 cm Zázvor
- 1/2 lžíce Hřebíček, kmín (rozdrtit)
- 1 špetka Mletý pepř
- 2 stroužek Česnek
- 1 lžíce Sůl
- 250 g Třtinový cukr
- 100+100 ml Bílý vinný ocet + ume ocet
Instrukce
- Letošní úrodu cukety zužitkujte třeba jako čatní. Zkusit můžete i pikantní variantu!Postup přípravy:2/3 cukety nakrájet na tenké plátky, používám mladé cukety=neloupu je1/3 cukety nastrouhat nahrubo, česnek nadrobno, cibuli nadrobno nakrájet, propláchnut, rozinky, oloupat a na jemno nastrouhat zázvorVše dáme do širšího kastrolu a přivedeme k varu, mícháme, přidáme ocet, cukr, sůl a koření. Vaříme dokud se cuketa nerozvaří, tj. asi půl hodiny. Hotové čatní dáme do nahřátých skleniček, zašroubujeme a na 10 otočíme na víčko.Poznámka: Kdo má rád pikantní věci může přidat ještě půl chilli papričky, nadrobno pokrájené. Načaté čatní rychle spotřebujeme a uchováváme v lednici. ČATNÍ //chutney// je dobré jako pikantní příloha k masu, třeba jako kečup nebo hořčice. Přeji "Dobrou chuť!" [x] [x] [x] 🙂