Vánoční tipy na domácí dárky pro vaše blízké

Milé ŽENY,
Přeji vám všem krásné, pohodové a šťastné vánoce. Ať se vám daří, jste stále krásné, spokojené sami se sebou, máte se rády, děláte vše, co vás těší a jste plné lásky a pokory.
Jestli ještě stále přemýšlíte, čím udělat svým blízkým radost, potěšit je a darovat kus sebe, mám pro vás pár jednoduchých tipů. Dárky „hand made“ jsou pokaždé ty nejkrásnější. Mně tedy udělají pokaždé ohromnou radost.
Dárky jsou hotové během pár chvilek. Vyrobíte je z ingrediencí, které určitě doma naleznete. I když to nebudou právě ty uvedené v receptech, můžete improvizovat. Nahraďte je tím, co máte ve spíži.

Co pro maminku? Domácí pečený čaj „Brusinka s jablkem“
Co pro kamarádku? Domácí vaječný likér
Co pro tatínka? Nakládaný ovčí sýr s chilli papričkami
Co pro tchýni? Pečené ořechy s medem
Co pro tchána? Tradiční „utopenci“ k pivu
Co pro babičku? Lahodná vánočka se sušeným ovocem marinované v rumu

Každou dobrotu uzavřít do skleněné dózy, dát ji šmrncovní kabátek, mašličku a poslat po Ježíškovi pod stromeček.

Domácí pečený čaj „Brusinka s jablkem“

Horký ovocný čaj z „pece“, Zahřeje tělo a potěší duši. Darujte víc než jen čaj, darujte lásku.

Doba přípravy: 10 minut, doba pečení: 25 minut
Na 3 sklenky o objemu 0,2 l budete potřebovat:

4 středně velká jablíčka

150 g mražených brusinek (klidně použijte kompotované, nemusíte ovoce podlévat vodou)

2 ks badyánu

1 ČL strouhané citronové kůry

½ ČL mleté skořice

3 PL medu

100 ml studené vody

Připravte si pekáček. Troubu si předehřejte na 180 °C.
Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte na drobnější kousky a dejte do pekáčku. Přisypte brusinky. Přidejte koření, podlijte vodou a promíchejte. Vložte do trouby na 25 minut. Občas promíchejte.
Do upečeného ovoce vmíchejte med, který mu dodá lahodnou a slaďoučkou chuť. Ještě horké nalijte do skleniček a uzavřete. Postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Vytvořte jednoduchou etiketu a napište věnování. Na víčko dejte oudobnou čepičku a zabalte do celofánu. Hotovo. Dárek může frčet pod stromeček.

TIP: pečený čaj můžete vyrobit z jakéhokoliv ovoce, které máte doma. Buď čerstvé anebo mražené. Přidejte klidně kousek zázvoru, hřebíček nebo kardamon.

Domácí vaječný likér
Vaječný likér neodmyslitelně k vánocům patří. Lahodná chuť vanilky, slazeného mléka s omamnou vůní a chutí rumu dostane snad každého. Vyrobte si svůj domácí během pár okamžiků.
Doba přípravy: 10 minut
Co budete potřebovat? Z dávky vyrobíte cca 0,75 l

Uzavíratelnou lahev

0,5 l rumu

1 slazené mléko

4 vaječné žloutky

Dřeň z 1 vanilkového lusku

4 PL moučkového cukru

Vaječné žloutky vyšlehejte do hodně husté pěny s moučkovým cukrem. Přidejte dřeň z vanilky a zalijte slazeným mlékem. Opět prošlehejte. Opatrně zalijte rumem a řádně promíchejte. Hotovo. Můžete nalít do lahve a uzavřít.

Vyrobte si etiketu, napište věnování a zabalte do celofánu. Trvanlivost je 7 dní. Uchovávejte v ledničce.

Nakládaný ovčí sýr s chilli papričkami
Pochoutka k pivu. Ocení pánové, kteří jsou z celých vánočních svátků celí přeslazení. Sýr v nálevu získá pikantní chuť a mírně kořeněnou vůni.
Doba přípravy: 15 minut
Co budete potřebovat?

1 tvrdý ovčí sýr (Oštěpok) – 250 g

1 větší cibule

1 paprika (dodá pochoutce nejen krásnou a svěží barvičku, ale i tu správnou chuť)

1 chilli paprička

1 PL sezamových semínek

150 ml oleje

5 kuliček nového koření

½ ČL kmínu

½ ČL mleté papriky (pálivá je pro odvážlivce)

1 bobkový list

Špetka soli

Špetka pepře

Nejprve si připravte nálev. V misce smíchejte dohromady olej, sezamová semínka, nové koření, mletou papriku, kmín, sůl a pepř.

Sýr nakrájejte na plátky o síle cca 0,5 cm. Cibuli rozkrájejte na půl měsíčky. Čerstvou papriku nakrájejte na větší kousky nebo proužky.

Na dno skleničky dejte bobkový list. Zasypte trochou cibule. Pak střídavě vrstvěte sýr, cibuli a papriku. Nakonec zalijte nálevem a řádně upěchujte. Uzavřete víčkem. Hotovo. Vyrobte etiketu, napište věnování a můžete poslat pod stromeček.

Pečené ořechy s medem
Tak tuhle pochoutku milujeme. Zdravě si zamlsat jen tak anebo ořechy polít palačinky, lívance nebo osladit ovocné knedlíky místo cukru.
Doba přípravy 15 minut
Co budete potřebovat na 4 skleničky o objemu 0,2 l?

150 g vlašských ořechů (mandlí, arašídů, lískových oříšků, para ořechů… prostě ty, které se vám už nevešly do vánočního cukroví)

300 g medu

Předehřejte si troubu na 180 °C. Ořechy vložte do malého pekáčku a pečte 10 minut. Vyjměte. Med zahřejte nad vodní lázní a vsypte k němu ořechy. Dobře promíchejte a naplňte do skleniček. Uzavřete. Na víčko posaďte ozdobnou čepičku, polepte ručně vyrobenou etiketou (tu zhotovíte během pečení ořechů), zabalte do celofánu a můžete darovat.

Lahodná vánočka se sušeným ovocem marinované v rumu

Darujte vánočku. Pravou, lahodnou, voňavou a domácí. Takovou, která voní po rumu a spoustě sušeného ovoce.
Do těsta přidejte sušené ovoce (rozinky, brusinky, jablíčka, borůvky…), které předem marinujte v rumu. Doporučuji minimálně 1 hodinu. Nejlépe je přes noc. Ale když tlačí čas, hodina postačí. Přidejte do těsta a nechte vykynout. Pak vytvarujte vánočku, potřete vajíčkem a dejte péci.
Upečenou pocukrujte, nechte vychladnout a pak zabalte do celofánu. Dárek je na světě!

Hodně radosti z dárků přeje Slávka.

Zdroj foto: Jaroslava Frančíková

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account