Cizrnová polévka
Ingredience
- suchá cizrna 500 g
- panenský olivový olej + k podávaní 4–6 lžic
- mrkev 2 ks
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- lístky čerstvého tymiánu nebo sušeného 1 lžíce (1 lžička)
- bobková list 2 ks
- římský kmín 1 lžička
- zeleninový či drůbeží vývar 1 5–2 l
- bio citron kůra 1 ks
- bio citron nakrájený na klínky 1–2 ks
- feta nebo balkánský sýr
- tymián 1 snítka
Instrukce
- Cizrnu namočíme den předem do studené vody a necháme 8–12 hodin odpočívat.
- Po minimálně osmi hodinách cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou. Mrkev, cibuli a česnek očistíme/oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na silný oheň postavíme tlakový hrnec, do kterého dáme 2 lžíce oleje, na nějž pak vsypeme mrkev, cibuli a česnek, následně osolíme a opepříme a opékáme 2 minuty. Poté přidáme tymián, bobkový list, římský kmín, odkapanou cizrnu, vývar – množství závisí na tom, jak chceme mít polévku hustou – a citrónovou kůru, vše promícháme a uzavřeme a nastavíme pojistný ventil tlakového hrnce. Jakmile obsah dosáhne varu, ztlumíme oheň na mírný a vaříme 25–30 minut.
- Po této době hrnec odstavíme, odtlakujeme a otevřeme, odebereme 2 naběračky tekutiny s cizrnou do žáruvzdorné nádoby, přidáme zbývající olej a takto připravené rozmi×ujeme tyčovým mi×erem. Směs vlijeme zpět do hrnce a vše promícháme, čímž máme hotovo.
- ----------
- Cizrnovou polévku podáváme doplněnou pepřem, dalším olivovým olejem a sýrem. Podle chuti můžeme dozdobit snítkami tymiánu.
- ----------
- Při vaření v tlakovém hrnci je vždy třeba držet se návodu ke konkrétnímu výrobku, například pokud jde o objem, který lze připravovat (u luštěnin to bývá i třetina udávaného objemu), a také e×istují modely u nichž lze vybírat z několika "stupňů" tlaku.
Děkuji, děláte mi radost.
Tuto polévku jsem ještě nejedla, ale myslím, že bude dobrá. Určitě vyzkouším.
Jo, tak tu bych mohla zkusit, jen dám cizrnu nakládanou, nevlastním papiňák a netuším, jak dlouho bych musela cizrnu vařit. Ale věřím, že to bude dobré.
Přesně i to je možnost. Jinak – Cizrnu namočíme den předem do studené vody a necháme 8–12 hodin odpočívat.
Taky jsem jednou vařila, byla v plánu fazolová polévka z konzervy, ale zjistila jsem, že mám jen cizrnu. A byla z ní dobrá polévka 🙂
Přesně, také jsem nečekala a inspirovala se… Výsledek stál za to.