Cizrnová polévka

Vytisknout recept
Cizrnová polévka z tlakového hrnce
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 6 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • suchá cizrna 500 g
  • panenský olivový olej + k podávaní 4–6 lžic
  • mrkev 2 ks
  • cibule 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • lístky čerstvého tymiánu nebo sušeného 1 lžíce (1 lžička)
  • bobková list 2 ks
  • římský kmín 1 lžička
  • zeleninový či drůbeží vývar 1 5–2 l
  • bio citron kůra 1 ks
  • bio citron nakrájený na klínky 1–2 ks
  • feta nebo balkánský sýr
  • tymián 1 snítka

Instrukce

  • Cizrnu namočíme den předem do studené vody a necháme 8–12 hodin odpočívat.
  • Po minimálně osmi hodinách cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou. Mrkev, cibuli a česnek očistíme/oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na silný oheň postavíme tlakový hrnec, do kterého dáme 2 lžíce oleje, na nějž pak vsypeme mrkev, cibuli a česnek, následně osolíme a opepříme a opékáme 2 minuty. Poté přidáme tymián, bobkový list, římský kmín, odkapanou cizrnu, vývar – množství závisí na tom, jak chceme mít polévku hustou – a citrónovou kůru, vše promícháme a uzavřeme a nastavíme pojistný ventil tlakového hrnce. Jakmile obsah dosáhne varu, ztlumíme oheň na mírný a vaříme 25–30 minut.
  • Po této době hrnec odstavíme, odtlakujeme a otevřeme, odebereme 2 naběračky tekutiny s cizrnou do žáruvzdorné nádoby, přidáme zbývající olej a takto připravené rozmi×ujeme tyčovým mi×erem. Směs vlijeme zpět do hrnce a vše promícháme, čímž máme hotovo.
  • ----------
  • Cizrnovou polévku podáváme doplněnou pepřem, dalším olivovým olejem a sýrem. Podle chuti můžeme dozdobit snítkami tymiánu.
  • ----------
  • Při vaření v tlakovém hrnci je vždy třeba držet se návodu ke konkrétnímu výrobku, například pokud jde o objem, který lze připravovat (u luštěnin to bývá i třetina udávaného objemu), a také e×istují modely u nichž lze vybírat z několika "stupňů" tlaku.
6 Komentářů
  1. Author
    NelaVávrová 2 roky ago

    Děkuji, děláte mi radost.

  2. 5 stars
    Tuto polévku jsem ještě nejedla, ale myslím, že bude dobrá. Určitě vyzkouším.

  3. Jo, tak tu bych mohla zkusit, jen dám cizrnu nakládanou, nevlastním papiňák a netuším, jak dlouho bych musela cizrnu vařit. Ale věřím, že to bude dobré.

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Taky jsem jednou vařila, byla v plánu fazolová polévka z konzervy, ale zjistila jsem, že mám jen cizrnu. A byla z ní dobrá polévka 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account