Cizrnu namočíme den předem do studené vody a necháme 8–12 hodin odpočívat.
Po minimálně osmi hodinách cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou. Mrkev, cibuli a česnek očistíme/oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na silný oheň postavíme tlakový hrnec, do kterého dáme 2 lžíce oleje, na nějž pak vsypeme mrkev, cibuli a česnek, následně osolíme a opepříme a opékáme 2 minuty. Poté přidáme tymián, bobkový list, římský kmín, odkapanou cizrnu, vývar – množství závisí na tom, jak chceme mít polévku hustou – a citrónovou kůru, vše promícháme a uzavřeme a nastavíme pojistný ventil tlakového hrnce. Jakmile obsah dosáhne varu, ztlumíme oheň na mírný a vaříme 25–30 minut.
Po této době hrnec odstavíme, odtlakujeme a otevřeme, odebereme 2 naběračky tekutiny s cizrnou do žáruvzdorné nádoby, přidáme zbývající olej a takto připravené rozmi×ujeme tyčovým mi×erem. Směs vlijeme zpět do hrnce a vše promícháme, čímž máme hotovo.
----------
Cizrnovou polévku podáváme doplněnou pepřem, dalším olivovým olejem a sýrem. Podle chuti můžeme dozdobit snítkami tymiánu.
----------
Při vaření v tlakovém hrnci je vždy třeba držet se návodu ke konkrétnímu výrobku, například pokud jde o objem, který lze připravovat (u luštěnin to bývá i třetina udávaného objemu), a také e×istují modely u nichž lze vybírat z několika "stupňů" tlaku.