Chléb plný zdraví a semínek
Ingredience
- 3 a 1/2 hrnek Hladká mouka
- 21 g Droždí
- 2 hrnek Voda
- 1 lžička Sůl
- 1 hrnek Loupané mandle
- 1 hrnek Vlašské ořechy
- 1 hrnek Slunečnicová semínka
- 2 lžíce Chia semínka
- 2 lžíce Goji
- 4 ks Čerství tymián
- 1 špetka Kmín
- 1 špetka Cukr krupice - do kvásku
Instrukce
- Milé Ženy,pokud je také základem vašeho jídelníčku chléb, tak tento recept je určený právě pro vás.Je nadupaný zdravím a semínky, které dodávají pečivu nezaměnitelné aroma a chuť.Pojďme si jej upéct.Co budeme potřebovat:Hladkou mouku (Babiččinu volbu na kynutá těsta), kdo má raději celozrnnou, může nahradit BIO přeničnou - 3 a 1/2 hrnkuDroždí (půlka kostky) - 21 gTeplá voda - 2 hrnkyCukr krupice - špetka do kváskuPřipravíte si kvásek:do hrnku teplé vody přidáte trošku cukru a rozdrobíte droždínecháte vzkypět - cca 5 minutDále budete potřebovat:Čerstvý tymián - 4 větvičkyKmínKustovnici čínskou (zvanou GOJI) - 2 PLCHIA semínka - 2 PLSemelete si slunečnicová semínka, vlašské ořechy a mandle na jemném mlýnku (nebo v robotu).1 hrnek loupaných mandlí1 hrnek slunečnicových semínek1 hrnek vlašských ořechůDo mísy si nasypete mouku, osolíte a přidejte namletá jádra. Promíchejte. Dodejte lístky z čerstvého tymiánu a kmín.Kustovnici čínskou - sušené plody si tak na 5 minut namočte v teplé vodě, aby změkla. Pak je přisypte ke směsi mouky a semínek. Přidejte CHIA semínka a druhý hrnek teplé vody.Vlijte vzešlý kvásek a všechny suroviny pečlivě prohnětejte.Dejte vykynout na teplé místo na cca hodinu a půl.Troubu si předehřejte na 200 °C.Zkynuté těsto vyndejte na vál a důkladně znovu prohnětejte. Vytvořte bochník, který nechejte na pekáči (vyložený pečícím papírem) ještě dokynout. Stačí 5 minut.Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 1 hodinu. Prvních 5 minut pečte na 200 °C, pak teplotu snižte na 180 °C a při ní dopečte.Chléb je bohatý na vlákninu, omega 3 - mastné kyseliny a vitamíny skupiny B díky slunečnicovým jádrům a vlašským ořechům.Dobrou chuť!TIP: skvěle chutná namazaný máslem a domácí zavařeninou