
Čerstvý zázvor vás postaví na nohy a rozproudí energii. Málokdo ale ví, že to není kořen
Oddenek není kořen
Oddenkem rozumíme v závislosti na druhu rostliny tenký nebo silný, masitý, plazivý stonek, který se rozrůstá vodorovně pod zemí (někdy i na povrchu půdy).Zázvor má léčivé účinky jako:
-
antibakteriální a protizánětlivé účinky
-
pomáhá při nachlazení, chřipce, rýmě - rozpouští hleny
-
napomáhá při trávení, eliminuje žaludeční, cestovní a těhotenské nevolnosti
-
zvyšuje produkci žluče
-
snižuje cholesterol, odbourává tuky
-
pomáhá při bolestech hlavy
-
bojuje proti některým druhům rakovinných onemocnění - např. rakoviny vaječníků
-
žvýkání zázvoru zklidňuje bolest zubů
-
působí také jako afrodiziakum
- rozproudí energii v těle a zahřeje
Krom toho je zázvor také chutný a příjemně aromatický a má široké uplatnění v kuchyni.
Zázvorový čaj
Zázvorový čaj je účinný lék v době nachlazení, zimnice, nevolnosti, nebo při ztrátě hlasu. Asi 2 cm oddenku zázvoru (pečlivě si vyberte čerstvě vypadající kus, nejlépe pořídíte ve vietnamských obchodech – tam totiž zázvor sami denně používají v kuchyni), oloupeme, nastrouháme (pokud jen pokrájíte, zdaleka nedocílíte takové síly a účinku) a zalijeme 1 litrem horké (cca 80 stupňů, ne více) vody a necháme louhovat. Čaj můžeme dochutit např. medem, citrónem, hřebíčkem či skořicí. Teplý nápoj popíjíme několikrát za den, dejte si ale pozor na předávkování – 3 dávky čaje budou stačit.ks - zázvor
ks - med
ks - citron
příprava - 5
vaření - 5