Celozrnný perník

Vytisknout recept
s čokoládovou polevou
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 minute
Celkový čas 1 minute
Porce 8 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • střední vejce 1 ks
  • třtinový cukr 100 g
  • plnotučné mléko 125 ml
  • libovolný džem 1 5 lžíce
  • hladká celozrnná mouka 180 g
  • holandské kakao 1–2 lžíce
  • prášek do perníku nebo kypřícího prášek/perníkové koření 9 g (nebo ½ + ½ lžičky)
  • jedlá soda ½ lžičky
  • mletá skořice ½ lžičky
  • sůl špetka

Na dokončení:

  • plnotučné mléko 50 g
  • tmavá čokoláda 50 g
  • kokosové lupínky
  • maliny sušené mrazem nebo čerstvé
  • pekanové ořechy na posypání

Instrukce

  • Pekáč nebo pečicí formu vyložíme papírem na pečení a troubu předehřejeme na 180 °C.
  • V robotu nebo misce vyšleháme elektrickým šlehačem vejce s cukrem, mi×ujeme přibližně 3 minuty. Následně přilijeme olej, mléko, přidáme džem a vše důkladně rozšleháme.
  • V separátní misce smícháme mouku s kakaem, práškem do perníku, sodou, skořicí a solí. Do směsi postupně přisypáváme mokré ingredience a dál šleháme, ale ne moc dlouho, protože těsta s obsahem sody musí co nejrychlejší do trouby a dlouhým mícháním jen vyháníme bubliny, která soda vytváří a které potřebujeme.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Pečeme 35–40 minut a ke konci pečení zkontrolujeme perník dřevěnou špejlí – pokud je těsto hotové, špejle bude čistá, bez nalepených částí a drobků.
  • Na chladnoucí perník si připravíme polevu. Ve dvouplášťovém rendlíku zahřejeme mléko – horké, ale nesmí se vařit –, nalámeme do něj čokoládu a vše mícháme, dokud se v mléce dokonale nerozpustí. Polevu nalijeme na perník a rovnoměrně rozetřeme. Až po pár minutách na povrchu lehce zaschne, posypeme ji lupínky, malinami a ořechy a podáváme.
  • ----------
  • Těsto nešleháme moc dlouho, protože obsah sody ve směsi vytváří bubliny, které ji dělají nadýchanější a křehčí, proto musí hned do trouby bez zbytečného vymíchávání.
  • Kokos a ořechy můžeme předem – před zdobením – nasucho opražit na pánvi.
7 Komentářů
  1. Petra Nav. 1 rokem ago

    Vyzkouším díky za recept 🙂

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Dnes budu péct, jen nevidím, kolik tam má být oleje…

  3. 5 stars
    Nádherný perník. Také peču ale ne takto pěkný. Díky za inspiraci.

  4. Perník máme doma moc rádi, dělám už léta ze špaldové mouky a sladím jak kdy, tím, co je zrovna doma po ruce.

  5. Perník s manželem pečeme rádi, jen ho pečeme z klasické mouky.

  6. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Takto podobně občas upeču perník i já, jen bez cukru, přidávám med nebo čekankový sirup

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account