Pekáč nebo pečicí formu vyložíme papírem na pečení a troubu předehřejeme na 180 °C.
V robotu nebo misce vyšleháme elektrickým šlehačem vejce s cukrem, mi×ujeme přibližně 3 minuty. Následně přilijeme olej, mléko, přidáme džem a vše důkladně rozšleháme.
V separátní misce smícháme mouku s kakaem, práškem do perníku, sodou, skořicí a solí. Do směsi postupně přisypáváme mokré ingredience a dál šleháme, ale ne moc dlouho, protože těsta s obsahem sody musí co nejrychlejší do trouby a dlouhým mícháním jen vyháníme bubliny, která soda vytváří a které potřebujeme.
Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Pečeme 35–40 minut a ke konci pečení zkontrolujeme perník dřevěnou špejlí – pokud je těsto hotové, špejle bude čistá, bez nalepených částí a drobků.
Na chladnoucí perník si připravíme polevu. Ve dvouplášťovém rendlíku zahřejeme mléko – horké, ale nesmí se vařit –, nalámeme do něj čokoládu a vše mícháme, dokud se v mléce dokonale nerozpustí. Polevu nalijeme na perník a rovnoměrně rozetřeme. Až po pár minutách na povrchu lehce zaschne, posypeme ji lupínky, malinami a ořechy a podáváme.
----------
Těsto nešleháme moc dlouho, protože obsah sody ve směsi vytváří bubliny, které ji dělají nadýchanější a křehčí, proto musí hned do trouby bez zbytečného vymíchávání.
Kokos a ořechy můžeme předem – před zdobením – nasucho opražit na pánvi.