Čas lovu, čas šípkové omáčky
Ingredience
- 600 g Vepřové maso
- 3 ks Mrkev
- 1/2 ks Celer
- 3 ks Petržel
- 6 ks Cibule
- 250 ml Rajčatový protlak
- 200 ml Víno
- 250 g Šípkový džem
- 100 g Švestková povidla
- 1500 ml Hovězí vývar
- 2 lžíce Cukr krystal
- Pepř
- Nové koření
- Bobkový list
- 100 g Sádlo
- 200 g Špek
- Sůl
Instrukce
- Naši předkové byli moudří. Uměli držet krok s přírodou. Lovecká sezóna trvala od pozdního podzimu do půlky zimy a proto se v té době objevovala zvěřina na stole.Proto se šípková omáčka vařila na ,,zámku" ke zvěřině, ale i v ,,podzámčí" - třeba jen s knedlíky. Výhodou této omáčky je, že se dá dělat i k jinému masu, například k vepřovému, králičímu, ke kuřecímu. Já jsem v tomto případě zvolila vepřové.Nejdříve jsem oloupala kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Tu jsem nastrouhala na jemné proužky. V pekáči jsem nechala rozpustit sádlo se špekem. Přidala jsem nadrobno nakrájenou zeleninu a pomalu restovala do hněda. Zde se vyplatí nespěchat a opravdu nechat zezlátnout, protože takto připravená zelenina je základem celé omáčky. Trvalo to celkem dlouho, víc než půl hodiny. Mezitím jsem si nakrájela maso na kousky asi 3x3 cm. To jsem pak přidala do vyrestované zeleniny. Nechala jsem ho zatáhnout a pak dochutila solí, pepřem, cukrem, rajčatovým protlakem, povidly. Samozřejmě - červené víno tomu dodá ten správný šmrnc a divoké koření, což znamená bobkový list, celý pepř a nové koření, to tomu zase přidá divoký nádech. To celé jsem podlila vývarem z kostí a vařila opět celkem dlouho, asi hodinu a půl. Prostě do té doby, než bylo maso měkké. Maso jsem vyjmula a do omáčka přidala šípkový džem. Takto připravenou omáčku jsem povařila a propasírovala - a je to!Takto připravená omáčka má pikantní sladkokyselou chuť.Navíc vyvolá vzpomínku na film ,,Slavnosti Sněženek", kde zaznělo to slavné dilema : ,,Se šípkovou omáčkou, nebo se zelím?"Takže za mě - se šípkovou.