Čas lovu, čas šípkové omáčky

Vytisknout recept
Naši předkové byli moudří. Uměli držet krok s přírodou. Lovecká sezóna trvala od pozdního podzimu do půlky zimy a proto se v té době objevovala zvěřina na stole.
Proto se šípková omáčka vařila na ,,zámku" ke zvěřině, ale i v ,,podzámčí" - třeba jen s knedlíky. Výhodou této omáčky je, že se dá dělat i k jinému masu, například k vepřovému, králíčímu, ke kuřecímu. Já jsem v tomto případě zvolila vepřové.
  • Nejdříve jsem oloupala kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Tu jsem nastrouhala na jemné proužky.
  • V pekáči jsem nechala rozpustit sádlo se špekem. Přidala jsem nadrobno nakrájenou zeleninu a pomalu restovala do hněda. Zde se vyplatí nespěchat a opravdu nechat zezlátnout, protože takto připravená zelenina je základem celé omáčky. Trvalo to celkem dlouho, víc než půl hodiny.
  • Mezitím jsem si nakrájela maso na kousky asi 3x3 cm. To jsem pak přidala do vyrestované zeleniny.
  • Nechala jsem ho zatáhnout a pak dochutila solí, pepřem, cukrem, rajčotovým protlakem, povidly.
  • Samozřejmě - červené víno tomu dodá ten správný šmrnc  a divoké koření, což znamená bobkový list, celý pepř a nové koření, to tomu zase přidá divoký nádech.
  • To celé jsem podlila vývarem z kostí a vařila opět celkem dlouho, asi hodinu a půl. Prostě do té doby, než bylo maso měkké.
  • Maso jsem vyjmula a do omáčka přidala šípkový džem. Takto připravenou omáčku jsem povařila a propasírovala - a je to!
Takto připravená omáčka má pikantní sladkokyselou chuť.
Navíc vyvolá vzpomínku na film ,,Slavnosti Sněženek", kde zaznělo to slavné dilema : ,,Se šípkovou omáčkou, nebo se zelím?"
Takže za mě - se šípkovou.

600g - vepřové maso
3ks - mrkev
1/2ks - celer
3ks - petržel
6ks - cibule
250ml - rajčatový protlak
200ml - víno
250g - šípkový džem
100g - švestková povidla
1500ml - hovězí vývar
2lžíce - cukr krystal
ks - pepř
ks - nové koření
ks - bobkový list
100g - sádlo
20dkg - špek
1špetka - sůl
příprava - 30
vaření - 120 minut
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Eva Kuntová
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account