Cannelloni se špenátem a ricottou | Ženy s.r.o.

Cannelloni se špenátem a ricottou

Vytisknout recept
Sytá a výživná večeře, která přitom není obtížná a mohou vám s jejím vařením pomáhat i děti. Tento a další recepty můžete objevovat v kulinářské show Roční doby Jamieho Olivera na TV Paprika.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • 400 g špennátu
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 250 g ricotty
  • 150 g asi 14 ks cannelloni
  • 2 x 125 g mozzarelly
  • parmezán
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ citronu
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 15 g čerstvé bazalky
  • panenský olivový olej

Instrukce

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát a kapku olivového oleje dejte do velké pánve na mírný stupeň. Přidejte muškátový oříšek, ochuťte mořskou solí a černým pepřem, přikryjte a za občasného zamíchání nechte vypotit. Přendejte špenát do mísy a nechte trochu vychladnout.
  • Nakrájejte cibuli na kostičky a rozmačkejte česnek. Na stejné pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a cibuli jemně osmahněte do měkka. Přidejte rajčata, česnek a bobkový list. Natrhejte několik lístků bazalky a nastrouhejte kůru z poloviny citronu, pak nechte 20 minut mírně vařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.
  • Vymačkejte vlhkost ze špenátu do mísy. Špenát položte na prkénko, abyste ho mohli nakrájet a poté vraťte do tekutiny v míse.
  • Rozšlehejte vejce a nastrouhejte 2 lžičky parmazánu. Do špenátu vmíchejte ricottu, vejce a parmazán. Dochuťte.
  • Do džbánu posaďte zdobicí sáček, přehněte jeho okraje přes okraj a lžící vlijte špenátovou směs. Naplňte trubičky cannelloni a položte je do zapékací mísy o rozměrech 20 x 25 cm.
  • Cannelloni potřete rajčatovou omáčkou. Natrhejte zbývající lístky bazalky a většinu z nich rozprostřete na rajčatovou omáčku. Nakrájejte mozzarellu na plátky a položte je na povrch, pokapejte extra panenským olivovým olejem a dochuťte.
  • Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut nebo dokud vrchní část nezezlátne a těstoviny nezměknou (pokud vrchní část příliš rychle zhnědne, přikryjte pokrm fólií). Před podáváním vyjměte z trouby a nechte několik minut odstát, posypt zbylými lístky bazalky.

Notes

Populární kuchař Jamie Oliver se vrací na televizní obrazovky se svou nejnovější show. Zve diváky na cestu naplněnou chutěmi, jen místo bedekru má kuchyňský kalendář. Přichází s různorodými recepty, které potěší milovníky masa, zeleniny i ty, kdo si potrpí na sladké chutě. Jedno mají ale všechny chody společné: vždycky využívají ty nejlepší suroviny z daného ročního období.
Na jaře se tak můžeme těšit na kyselou rebarboru, první saláty, bylinky a samozřejmě chřest. Přestože dominují lokální evropské suroviny, přináší Jamie i exotické recepty – třeba kari s jarní cibulkou, která vám možná už pomalu raší na záhonu.
V létě nás pak čeká oslava sladkých červených plodů v podobě kuřete s rajčaty z jednoho pekáče nebo variace na jahodové dezerty. Možná vás sledování těchto dílů inspiruje, abyste včas stihli ty nejdůležitější suroviny zasadit na svých zahradách.
Podzim přinese vedle osvědčených dýní i tipy na využití celeru jako přílohy k masu nebo neotřelé houbové pochoutky. Celou sérii pak završí originální vánoční chody, kterými ohromíte i tu nejnáročnější návštěvu.
Premiérové díly kulinářské show Roční doby Jamieho Olivera vysílá TV Paprika každé pondělí od 19 hodin.
Zdroj a foto: AMC Networks International
 

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account