broskvový koláč bez lepku
Ingredience
Potřebné suroviny na těsto:
- 800 g univerzální bezlepkové mouky
- 400 g změklého másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- Špetka soli
- 10 lžic studené vody
- 2 žloutky
- 1 lžíce cukru krupice na posypání koláče
- 1 bílek na potření těsta
Potřebné suroviny na náplň:
- 120 g cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička citronové šťávy
- 4 broskve
Instrukce
- Nejprve začněte přípravou těsta. Máslo nakrájejte na menší kousky a nechte změknout při pokojové teplotě. Poté přidejte mouku, vaječné žloutky, cukr, špetku soli a trochu vody. Začněte vypracovávat těsto. V případě, že by směs byla příliš sypká, nebojte se přidat ještě více studené vody. Až budete mít hotovo, rozdělte těsto na dvě části. Ty jednotlivě zabalte do potravinářské fólie a dejte přibližně na hodinu odležet do lednice.
- Jakmile je těsto odležené a ztuhlé, vytáhněte z lednice jednu část. Připravte si formu na koláč o průměru 28 cm a celou ji vymažte rozpuštěným máslem. Potom těsto kousek po kousku do formy vymačkejte. Je důležité, aby po celé ploše byla souvislá vrstva, přičemž okolo okrajů můžete těsto namačkat trochu silněji. Až budete mít hotovo, spodní plochu propíchejte vidličkou. Potom vložte formu s těstem do trouby rozehřáté na 180 °C, kde ji nechte 10 minut. Potom formu vytáhněte a zpevněné těsto nechte vychladnout.
- V mezičase si připravte náplň do koláče. Začněte tím, že oloupete broskve. To uděláte tak, že je na čtyřech místech od stopky směrem dolů jemně nakrojíte a poté je spaříte vařicí vodou. Až broskve vychladnou, slupka by měla jít jednoduše sloupnout dolů. Poté broskve nakrájejte na menší kostičky a v míse promíchejte se všemi surovinami na náplň.
- Jakmile bude forma s těstem dostatečně vychladlá, dejte dovnitř náplň. Pak přichází na řadu druhá část těsta. Tu opatrně vyválejte na pomoučněné ploše. Tloušťka by měla být cca 2 – 3 milimetry. Rozválené těsto nařežte na stejně široké proužky, které poskládejte navrch koláče přes náplň tak, aby vám vznikla mřížka. Ze zbytku těsta vyválejte v rukou tenký váleček, který dejte na obvod celého koláče a přimáčkněte jej vidličkou, aby vše drželo pevně pohromadě. Nakonec už jen začistěte okraj koláče, potřete jej rozpuštěným máslem a zasypte krupicovým cukrem. Pečte v rozehřáté troubě 40 – 50 minut na 180 °C.
krása, ale pouštět se do něho asi nebudu 🙂
Krásný koláč. Také jsem dělávala, ale navrch kakaové válečky na mřížku.
To zní taky moc super, děkuji, zkusím…
Koláč vypadá moc pěkně.
Děkuji, komentář mi udělal radost.