Brdská minestrone aneb plný talíř zeleniny
Ingredience
- 1 ks Cibule
- Česnek
- 1-3 ks Brambory
- 1 ks Mrkev
- 2-3 ks Řapíkatý celer
- 2-3 ks Rajče
- 4 ks Žampion
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Plechovka fazolí
- 2 lžíce Olivový olej
- 1 ks Račatový protlak
- 1 l Zeleninový vývar
- 1 lžíce Máslo
- Sůl, pepř
Instrukce
- Minestrone je klasická italská polévka, do níž zužitkuje zbytky zeleniny. Petra H. poslala svoji českou, neméně lahodnou verzi. Zahřeje a nabije vitaminy.Když mám v lednici přebytky zeleniny, většinou se pustím do přípravy této polévky, která je rychlá a výborná. Navíc teď na podzim skvělý zdroj vlákniny a vitamínů.Minestrone - je tradiční hustá italská zeleninová polévka. Její název pochází z italského slova minestra - polévka. V Itálii je tak zakořeněná, že do ní každý kraj s láskou přidává „něco svého“. Tak tady je moje verze. Ale ani u nás není nikdy stejná, její složení se nepatrně mění podle sezónní zeleniny.Na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek. Veškerou zeleninu si nakrájíme na zhruba stejně velké kousky (kolečka, kostičky,...). Zeleninu přidáme k cibuli a krátce orestujeme.Přilijeme zeleninový vývar (gurmeti a Zdeněk Pohlreich prominou, ale používám biokostku bez glutamátů) a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme 2-3 lžíce rajčatového protlaku, plátek másla, fazole a krátce povaříme.Dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené parmazánem a snítkou bazalkyDOBROU CHUŤ ! [x] [x] [x] Tip:V Itálii do ní ještě často dávají těstoviny.