Bramborové lívanečky. (Ne)obyčejný dezert pro radost ze života

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour 45 minutes
Čas vaření 30 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 5 ks Brambory vařené
  • 1 hrnek Špaldová mouka
  • 1 hrnek Pohanková mouka
  • 500 ml (Rostlinné) mléko
  • 2 lžíce Třtinový cukr
  • 21 g Čerstvé droždí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 ks Vejce
  • 1 ks Citrón - kůra
  • 50 ml Kokosový olej na potírání pánvičky

Instrukce

  • Na bramborových lívancích jsem vyrostla. Babička i maminka je dělávaly pokaždé, když zbyly vařené brambory. Tradiční a fádní těsto přetvořily v netradiční a lahodné.
    Vařené brambory dodají pokrmu vláčnost a svěžest.
    Když těsto vykynulo, pekly lívanečky na kamnech na velkém litinovém tále pomazaném špekem. Křupavé a do zlato-hněda opečené kousky pak potíraly máslem a hustě zasypávaly skořicovým cukrem. Podávaly se s domácími hruškovými povidly.
    Inspirovala jsem se svými nejbližšími ženami a recept upravila do zdravější varianty.
    Co budete potřebovat?
    5 ks vařených brambor (středně velkých)1 hrnek špaldové mouky1 hrnek pohankové mouky500 ml (rostlinného) mléka2 PL třtinového cukru½ kostky čerstvého droždí Špetku soli Nastrouhanou kůru z 1 BIO citronu2 vajíčka50 ml kokosového oleje na potírání pánvičky při smažení
    Do 100 ml teplého mléka nasypte špetku cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.
    Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle.
    Do mísy prosejte oba druhy mouky, aby se provzdušnila. Osolte a přisypejte zbytek cukru. Přidejte vajíčka, citronovou kůru a zalijte mlékem. Promíchejte.
    Nakonec vlijte vzešlý kvásek a směs zpracujte do vláčného a hladkého těsta. Dejte na teplé místo vykynout asi na 90 minut.
    Rozpalte pánvičku. Potřete ji kokosovým olejem a začněte smažit jeden lívaneček za druhým. Velikost si volte dle svých potřeb a chutí.
    Lívance odkládejte do mísy a uchovávejte na teplém místě. Podávejte posypané třtinovým skořicovým cukrem nebo zalité medem.
    Můj tip: připravte si sladkou jahodovo-pepřovou omáčku, které z obyčejných lívanců udělá pokrm vskutku božský.
    Budete potřebovat:
    5 PL bílého jogurtu (nejlépe řeckého tipu)10 ks čerstvých jahod2 PL medu2 PL kokosového mléka Špetka čerstvě mletého citronového pepře Pár lístků máty nebo meduňky
    Do robotu vložte jahody a jogurtem a rozmixujte na kaši. Přendejte do mísy. Přilijte kokosové mléko a med. Jemně dokořeňte čerstvě umletým citronovým pepřem. Lahve zamíchejte. Dozdobte lístky máty nebo meduňky.
    Dobrou chuť a příjemný požitek z pokrmu.

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account