Boršč podle Valentýny
Ingredience
- 2 ks Mrkev
- 4 ks Červená řepa
- 2 ks Cibule
- 4 ks Brambory
- 2 hrst Zelí
- 4 lžička Rajský protlak
- 2 lžíce Kečup
- 3 ks Bobkový list
- 8 ks Pepř celý
- 3 lžička Cukr krystal
- 5 lžička Sůl
- Olej
- Citrónová šťáva
- 1 ks Zakysaná smetana
- 1/4 kg Hovězí maso nebo jiné podle chuti
Instrukce
- Maso dáme vařit do 2 l osolené studené vody (časově podle druhu masa, abychom nečekali s další přípravou).Mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno a necháme na oleji zesklovatět. Pak na ní orestujeme mrkev s řepou a dáme stranou. Brambory nakrájíme na menší kostky, a když vyndáme uvařené maso, vsypeme do vývaru brambory. Po 10 minutách přidáme k bramborám dvě hrsti najemno nakrájeného zelí, bobkový list (3 ks), 8 kuliček pepře, vsypeme 3 lžičky cukru, dosolíme a vaříme ještě cca 10 – 15 minut. Nakonec vmícháme orestovanou mrkev s řepou, 4 lžičky rajského protlaku (případně 2 lžíce kečupu) a necháme 1 minutu provařit. Na závěr jemně dochutíme citrónovou šťávou. Na talíři zdobíme kopečkem lahodné kysané smetany.Recept mám od své známé z Ukrajiny a u nás doma se stal okamžitě jedním z nejoblíbenějších receptů! 😀Budu moc ráda, když zachutná i vám!