Schválně jsem se u tohoto článku vyhnula slovu „zdravě“, jelikož za a) existují osoby, které mají na slovní spojení „zdravé jídlo“ averzi a automaticky odmítají něco jen proto, že to může být zdravé ;-), a za b) zdravě neznamená vždy kvalitně *sad*. Příznivci zdravého životního stylu mohou mít dojem, že jejich strava je správná, zdravá, plná vitamínů, dávající jejich tělu veškeré potřebné látky.
Málokdo se ale zamýšlí nad tím, odkud naše strava pochází, jak byla pěstována – chována, zpracována, skladována. To už nám totiž nikdo nesdělí. Na etikách potravin se dozvíme, kolik „éček“ obsahuje, odkud pochází, ale jakým způsobem s ní bylo zacházeno, než jsme ji „hodili“ do košíku, netušíme. Možná si někdo z Vás řekne – „a není lepší, že to nevíme?“, odpovídám „NENÍ!“. Nechceme přeci konzumovat kuřata nadupaná antibiotiky, vepřové, které žilo v tak malé kleci, že se nemohlo ani hýbat a za svůj krátký život si ani neužilo kousek sluníčka, jablka, která jsou plná pesticidů a vydrží vám v lednici nejméně tři měsíce stále lesklá a krásná na pohled, křupavé pečivo, které bylo zamražené, pak možná transportem opět rozmrzlo a znova se zamrazilo? Je to jen slabý výčet toho, co nám dnešní strava (ne)přináší. Nebudu zde rozhazovat jen svoji „chytráckou“ kritiku. I já jsem si musela k tomuto závěru dojít. Ne vždy je to jednoduché, ale zařekla jsem se, že nebudu kupovat maso z velkochovu, vajíčka od slepiček z klecí a hal a méně konzumovat mléčné výrobky. A jak to řeším? Maso si koupím maximálně od souseda, který chová králíky a krůty (jiné není, tak ho prostě jíst nebudu, stejně ho konzumuji v průměru 1x za 14 dní), když se zadaří, přinesu si vajíčka „happy slepic“ od sousedky souseda a ovoce jím nejvíce lokální a nejlépe vlastnoručně natrhané. Ano, bydlím v bytě, nemám zahradu, kde bych mohla pěstovat nádhery přírody a stejně to zvládám, snažím se hledět ne jen na svůj prožitek a užitek, ale i na okolní faktory. Myslím, že je na čase, aby každý z nás otevřel oči! Pokud vás mé psaní alespoň trochu namotivovalo, přeji vám hodně úspěchů *heart*.
Jíme kvalitně?
-
Další pomocník v nouzi – MIND MASTER
VeronikaKubálková||Osobní rozvoj a podnikání
Běžné články se týkají motivace, občas cestování a občas mého osobního života. Jednoduše říci, že se týkají osobního rozvoje....
-
Děti okolo nás…
MarcelaSoukupová||Osobní rozvoj a podnikání
Každý nemá to štěstí, být v úplné rodině, nebo v rodině, která dává smysl. Ať už ze situace, kdy...
-
Hledáš štěstí? Najdi sebe!
BarboraKravčíková||Osobní rozvoj a podnikání
Před víc jak 10 lety jsem měla přímo oslňující spirituální prožitek. Dostala jsem se do absolutní Lásky a přijetí...
-
Aj ženy chcú vedieť programovať. My im v tom pomáhame
PetraKotuliakova||Osobní rozvoj a podnikání
Rails Girls Bratislava: Ako workshop otvára dvere ženám do sveta IT 40 žien na jednom mieste, ktoré sa chcú...
-
Psychologie úspěchu 2: nejdůležitější je začít
KamilaKřivčíková||Osobní rozvoj a podnikání
Úspěch není jenom o správném myšlení. Úspěch je hlavně o činech. Jakýchkoli činech. A právě zde často tkví další...
-
Jak okamžitě a snadno povýšit svoji výkonnost na nový level? Víte to, milé dámy?
RadkaKřivánková||Osobní rozvoj a podnikání
Minulý článek byl o únavě, ta je takřka všudypřítomná. Naštěstí existuje celá řada způsobů a metod jak proti únavě...
-
Dalajlamova kočka a síla meditace
MichaelaKřížová||Osobní rozvoj a podnikání
Začtěte se do kouzelného vyprávění moudré himálajské kočky a objevte sílu meditace.“Pokud jste někdy pochybovali, zda má vaše kočičí...
-
Podzimní zklidnění nastává
KamilaKřivčíková||Osobní rozvoj a podnikání
VŽDY MŮŽETE ZAVŘÍT OČI PŘED TÍM, CO VIDÍTE, ALE NEMŮŽETE ZAVŘÍT SRDCE PŘED TÍM, CO CÍTÍTE… Podzim přináší...