Sabráž – elegantní a zároveň nebezpečný způsob otevírání šampaňského.

 

Nejčastěji se s  otevíráním šampaňského technikou zvanou sabráž (či sabrage) setkáme při slavnostních příležitostech. Jde o způsob prudce elegantní, trochu nebezpečný a podle některých trochu snobský. I přesto a možná právě proto je sabráž tak oblíbená. Dokonce tak, že se pořádají mistrovství v sekání láhví či se překonávají rekordy v počtu najednou provedených sabráží.
Jak správně provést sabráž
Je-li láhev připravená, můžete se pustit do samotné sabráže. Nejprve odstraňte staniol a poté i drátěný košíček (tzv. agrafu). Pozor, už v tento okamžik může korková zátka vyletět. Jednou rukou uchopte vespod láhev s šumivým vínem (palec můžete vložit do důlku na dně). Druhou ruku vyzbrojte šavlí, popřípadě mačetou či těžkým kuchyňským nožem. Láhev držte v úhlu kolem 45°. A můžete jít na to. Seknutí veďte po zmíněném sváru láhve tak, že bude šavle klouzat po hrdle láhve. Seknutí by mělo být rázné, ale nemusí být obzvlášť silné. Abyste nepoškodili ostří, můžete sabrážovat i tupou stranou šavle

 
 

 

 
 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account