Arachibutyrofobie je poněkud krkolomný název jedné z méně známých fobií.

Jedená se o chorobný strach z přilepení lepkavého arašídového másla na patro v puse,

případně obecně strach z burákového másla.

Fobie je intezivní, přetrvávající, nereálný strach z něčeho užitečného,

co ve skutečnosti není nebezpečné vůbec, nebo alespoň ne do takové míry,

jak se postiženému může zdát.

Člověk s fobií si nesmyslný strach plně uvědomuje,

ale není schpen ho vlastní vůlí potlačit.

Jinak tomu není ani u fobie z burákopvého másla.

S tou se naštěstí může každý lehce vypořádat tím, že ho nebude jíst.

Arašídové máslo sice není v Česku zdaleka tak populární jako např. v Americe,

ale i u nás si už našlo svoje příznivce.

Je oblíbené zejména pro svůj obsah živin.

Najdeme v něm velké množství pro tělo prospěšných tuků a také dost bílkovin

a sacharidů. Zajímavostí je, že arašídy sice vypadají jako oříšky,

jsou to ale semena podzemnice olejné a patří mezi luštěniny.

Na stejnou váhu obsahují více bílkovin než hovězí steak.

Jejich významnou složkou jsou látky působící jako antioxidanty.

 

Hudlenka

 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account