Kiwana zelená dužina má konzistenci želé a chutí připomíná mix okurky, kiwi a banánu. Kiwano je rostlina z rodu okurka. Plod je žlutý se zelenou dužinou a s větším množstvím žlutých semen. Chuť má nasládlou.
V kuchyni má kiwano univerzální využití. Je výborné jak do salátů nebo marmelád, tak i ve slaných receptech. Pokud si chcete jeho chuť užít na maximum, doporučujeme ho zkombinovat s jogurtem.
Kiwano je se řadí mezi zeleninu. Jedná se o jednoletou liánu z čeledi tykvovitých. Rostlina dosahuje délky až několika metrů. Je porostlá mírně pichlavými chloupky. Listy i květy připomíná okurku.
Kiwano má podlouhlý tvar a žlutou až oranžovou hrbolatou slupku. Velikost plodu se pohybuje okolo 10cm.
Původ kiwana je v africké Kalaharské poušti. Ve dvacátém století bylo domestikováno na Novém Zélandě.
to jsem asi ještě nikde neviděla 🙁