Použití tyminánu v kuchyni
Tymián je velmi oblíbený v jihofrancouzské kuchyni, kde se používá s dalšími čerstvými bylinkami do omáček, polévek, uzenin a při dušení mas. Je také součástí známé směsi bouquet garni (spolu s petrželí, estragonem, bobkovým listem, šalvějí a česnekem) nebo provensálské bylinky (Herbes de Provence) obsahující dále levanduli, rozmarýn, saturejka, estragonem a další bylinky. Ve střední Evropě se tymián s oblibou používá do smetanových omáček, k rybám, skopovému a zvěřině. Často se přidává do čočky nebo fazolí a to nejen pro svoje aroma, ale také proto svoje pozitivní účinky na trávení.
Tymián se používá i na přípravu bylinkových másel, ochucených majonéz, hořčic, nebo bylinkových dresinků. Pro tuto přípravu se často kombinuje se saturejkou, bazalkou, česnekem a citronovou šťávou a kůrou.
Celé čerstvé bylinky se používají na aromatizaci olejů a octů, které se dále používají na dochucení zeleninových salátů nebo na přípravu marinád na grilování masa.
Pozitivní účinky tymiánu
Středověké herbáře doporučují tymián jako prostředek proti křečím a infekcím v ústní dutině. V dobách morových epidemiích (15.-16. století) se tymián používal jako jeden z mála účinných léčivých prostředků a v roce 1725 německý lékárník poprvé izoluje esenciální olej thymol, který je velmi účinným antiseptikem o odhaluje jeho příznivé účinky.
Historie tymiánu
Silně aromatický tymián se používá již po tisíce let. První zmínky máme od starých Egypťanů, kteří ho používali na balzamování těl i léčení zranění. Tymián skutečně obsahuje silné antiseptikum ničící choroboplodné zárodky a jeho užití pro tyto účely bylo více než vhodné.
Ve starém Řecku i Římě byl tymián používán k léčebným účelům a také jako obětní bylina a kadidlo, které hořelo na oltářích uvnitř chrámů.
Pěstování a zpracování tymiánu
Tymián je malá, vytrvalá bylina rostoucí divoce v teplých částech Evropy i severní Ameriky. Dorůstá výšky až 20 cm a na dřevnatém stonku vyrůstají malé, tuhé, šedozelené listy a vykvétá malými, bělo-růžovými kvítky. Velmi aromatická rostlina se sklízí nejlépe před vykvetením (duben-květen), kdy se aromatické látky částečně přesouvají do květenství. I když existuje více jak 100 odrůd a hybridů tymiánu, pro kulinářské účely se používají převážně dva druhy. Tymián obecný (Thymus vulgaris) a Citronový tymián, který má specifické aroma po citrusech.
Z tymiánu se také získává esenciální olej thymol, který používá v medicíně. Thymol je velmi silné antiseptikum ničící bakterie a houby a často je součástí zubních past a ústních vod.
Tymián obecný
-
Brokolice – proč je tak zdravá?
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Brokolice se v českém jídelníčku začala těšit oblibě až v průběhu 20.století. Nyní je nedílnou součástí polévek, salátů, příloh,...
-
Vánoční zvyky II.
Lenka Hudečková||Bydlení a domácnost
Adventní věnce – čtyři svíčky – svíce proroků, betlémská, pastýřská a andělská se zapalují každou adventní neděli, 4 týdny...
-
Barbora Říhová – Jedlé dárky od Rebarboraskitchen
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Při představování mých oblíbených a přečtených knížek jsem (já ostuda) zcela zapomněla na tuto výtečnou kuchařku od mé kamarádky....
-
I v malé kuchyni se dají uvařit velké věci
MarieHajdová||Bydlení a domácnost
Kuchařská kouzla v mini prostoru Přečtěte si blog od Marie, patronky Receptů. Jak velká je její kuchyně a co...
-
Eva Urbaníková – Všechno nebo nic – příběh pokračuje
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Po třech letech se autorka vrací k hrdinům předcházející knihy “Všechno nebo nic” Lindě, Vandě a Jakubovi, aby, podle...
-
Pán a paní Květinkovi
DanaPešková||Bydlení a domácnost
Hrajete si rádi? Jestli ne, tak začněte, přinese vám to skvělou náladu. Dnes si k hraní připravte květináče. Spoustu květináčů. Vyrobíte...
-
Etiketa – Oslavy narozenin a svátků: Na co nesmíme zapomenout?
IvanaBachtíková/KUCHAŘI DO DOMU s.r.o.||Bydlení a domácnost
Nezapomeňte na důležité maličkosti při přípravě oslavy Důležité otázky, které řešíme : • První otázku je – Seznam hostů...
-
Než začne mrznout…šalvěj lékařská
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
O šalvěji lékařské Léčivé účinky šalvěje nejsou žádnou novinkou, ba naopak se spojují s mnohaletou tradicí. Problémy, které šalvěj...