Použití tyminánu v kuchyni
Tymián je velmi oblíbený v jihofrancouzské kuchyni, kde se používá s dalšími čerstvými bylinkami do omáček, polévek, uzenin a při dušení mas. Je také součástí známé směsi bouquet garni (spolu s petrželí, estragonem, bobkovým listem, šalvějí a česnekem) nebo provensálské bylinky (Herbes de Provence) obsahující dále levanduli, rozmarýn, saturejka, estragonem a další bylinky. Ve střední Evropě se tymián s oblibou používá do smetanových omáček, k rybám, skopovému a zvěřině. Často se přidává do čočky nebo fazolí a to nejen pro svoje aroma, ale také proto svoje pozitivní účinky na trávení.
Tymián se používá i na přípravu bylinkových másel, ochucených majonéz, hořčic, nebo bylinkových dresinků. Pro tuto přípravu se často kombinuje se saturejkou, bazalkou, česnekem a citronovou šťávou a kůrou.
Celé čerstvé bylinky se používají na aromatizaci olejů a octů, které se dále používají na dochucení zeleninových salátů nebo na přípravu marinád na grilování masa.
Pozitivní účinky tymiánu
Středověké herbáře doporučují tymián jako prostředek proti křečím a infekcím v ústní dutině. V dobách morových epidemiích (15.-16. století) se tymián používal jako jeden z mála účinných léčivých prostředků a v roce 1725 německý lékárník poprvé izoluje esenciální olej thymol, který je velmi účinným antiseptikem o odhaluje jeho příznivé účinky.
Historie tymiánu
Silně aromatický tymián se používá již po tisíce let. První zmínky máme od starých Egypťanů, kteří ho používali na balzamování těl i léčení zranění. Tymián skutečně obsahuje silné antiseptikum ničící choroboplodné zárodky a jeho užití pro tyto účely bylo více než vhodné.
Ve starém Řecku i Římě byl tymián používán k léčebným účelům a také jako obětní bylina a kadidlo, které hořelo na oltářích uvnitř chrámů.
Pěstování a zpracování tymiánu
Tymián je malá, vytrvalá bylina rostoucí divoce v teplých částech Evropy i severní Ameriky. Dorůstá výšky až 20 cm a na dřevnatém stonku vyrůstají malé, tuhé, šedozelené listy a vykvétá malými, bělo-růžovými kvítky. Velmi aromatická rostlina se sklízí nejlépe před vykvetením (duben-květen), kdy se aromatické látky částečně přesouvají do květenství. I když existuje více jak 100 odrůd a hybridů tymiánu, pro kulinářské účely se používají převážně dva druhy. Tymián obecný (Thymus vulgaris) a Citronový tymián, který má specifické aroma po citrusech.
Z tymiánu se také získává esenciální olej thymol, který používá v medicíně. Thymol je velmi silné antiseptikum ničící bakterie a houby a často je součástí zubních past a ústních vod.
Tymián obecný
-
Bavlník bylinný – Gossypium herbaceum
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Bavlník bylinný je rozvětvený, 0,5 – 4,0 m vysoký polokeř s kůlovým kořenem dlouhým až 3 m. Listy jsou...
-
Češi patří k mistrům v třídění odpadu, přesto mnohdy podléhají různým mýtům
Redakce Ženy s.r.o.||Bydlení a domácnost, ekologie a udržitelnost, zajímavosti
Češi jsou sice mistry v třídění PET lahví, papíru a skla, ale v dalších oblastech už to tak pozitivní...
-
Není houba jako houba…
MarkétaKročilová||Bydlení a domácnost
…přesvědčí vás o tom jednoduše Etherealgirl! …aneb dejte mi pokoj s čisticími kartáčky, dávám přednost mořským houbám! Osoba XY:...
-
Divadelní představení – Elefantazie
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Včera jsem spolu s manželem vyrazila po měsíci opět za kulturou. Tentokrát jsme zamířili do Prahy, do divadla ABC...
-
Neuvěřitelný příběh sněženky: Malým bílým květům sněženek stačí jen nepatrné oteplení a po zimě se už směle derou nad povrch půdy, aby v přírodě i na zahradách zahájily toužebně očekávanou jarní sezonu
KamilaKřivčíková||Bydlení a domácnost
Báseň: F.Hrubín- První sněženka Táta včera navenku našel první sněženku, vedle petrklíč, zima už je pryč. První sněženka –...
-
12. říjen – VZPOMÍNÁME – Jan Schánilec
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Jan Schánilec se narodil 22. října 1941 v Českých Budějovicích, vyrůstal v rodině profesora a sociální pracovnice. Po maturitě na...
-
Vánoční věneček
Marie Kostelecká||-, Bydlení a domácnost
První adventní neděli již máme za sebou, ale stále není pozdě na adventní věnce. Pokud jste ještě nestihli vyvěsit...
-
Plněný chleba
Anna Bartošová||Bydlení a domácnost
Včera jsem dělala plněný chleba.Jestli neznáte tento recept, tak se s vámi podělím: kulatý chleba kysaná smetanaměkký sýrpaprikaslanina – odkrojím...