Použití tyminánu v kuchyni
Tymián je velmi oblíbený v jihofrancouzské kuchyni, kde se používá s dalšími čerstvými bylinkami do omáček, polévek, uzenin a při dušení mas. Je také součástí známé směsi bouquet garni (spolu s petrželí, estragonem, bobkovým listem, šalvějí a česnekem) nebo provensálské bylinky (Herbes de Provence) obsahující dále levanduli, rozmarýn, saturejka, estragonem a další bylinky. Ve střední Evropě se tymián s oblibou používá do smetanových omáček, k rybám, skopovému a zvěřině. Často se přidává do čočky nebo fazolí a to nejen pro svoje aroma, ale také proto svoje pozitivní účinky na trávení.
Tymián se používá i na přípravu bylinkových másel, ochucených majonéz, hořčic, nebo bylinkových dresinků. Pro tuto přípravu se často kombinuje se saturejkou, bazalkou, česnekem a citronovou šťávou a kůrou.
Celé čerstvé bylinky se používají na aromatizaci olejů a octů, které se dále používají na dochucení zeleninových salátů nebo na přípravu marinád na grilování masa.
Pozitivní účinky tymiánu
Středověké herbáře doporučují tymián jako prostředek proti křečím a infekcím v ústní dutině. V dobách morových epidemiích (15.-16. století) se tymián používal jako jeden z mála účinných léčivých prostředků a v roce 1725 německý lékárník poprvé izoluje esenciální olej thymol, který je velmi účinným antiseptikem o odhaluje jeho příznivé účinky.
Historie tymiánu
Silně aromatický tymián se používá již po tisíce let. První zmínky máme od starých Egypťanů, kteří ho používali na balzamování těl i léčení zranění. Tymián skutečně obsahuje silné antiseptikum ničící choroboplodné zárodky a jeho užití pro tyto účely bylo více než vhodné.
Ve starém Řecku i Římě byl tymián používán k léčebným účelům a také jako obětní bylina a kadidlo, které hořelo na oltářích uvnitř chrámů.
Pěstování a zpracování tymiánu
Tymián je malá, vytrvalá bylina rostoucí divoce v teplých částech Evropy i severní Ameriky. Dorůstá výšky až 20 cm a na dřevnatém stonku vyrůstají malé, tuhé, šedozelené listy a vykvétá malými, bělo-růžovými kvítky. Velmi aromatická rostlina se sklízí nejlépe před vykvetením (duben-květen), kdy se aromatické látky částečně přesouvají do květenství. I když existuje více jak 100 odrůd a hybridů tymiánu, pro kulinářské účely se používají převážně dva druhy. Tymián obecný (Thymus vulgaris) a Citronový tymián, který má specifické aroma po citrusech.
Z tymiánu se také získává esenciální olej thymol, který používá v medicíně. Thymol je velmi silné antiseptikum ničící bakterie a houby a často je součástí zubních past a ústních vod.
Tymián obecný
-
Pizza – kde se vzala a kdy?
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Samotní Italové rozdělují pizzu na pouhé dva druhy. Na Italskou pizzu a na ty ostatní pizzy, které je vůbec nezajímají....
-
Susan Wiggs – V jabloňovém sadu
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Tess Delaneyová se živí pátráním po starých pokladech a jejich navracením právoplatným majitelům. Miluje objasňování historie a vyplňování prázdných...
-
Tajný život mazlíčků – film nejen pro děti :-)
MaryAušová||Bydlení a domácnost
TAJNÝ ŽIVOT MAZLÍČKŮ – recenze na čsfd 71% Jaký jste měli víkend? 🙂 ja doslova protančený 😉 byla jsem na super workshopu a...
-
Od jara do zimy aneb splněný sen jedné šikovné maminky
Markéta Binerova||Bydlení a domácnost
V této zlé době, kdy bysme si měli pomáhat, a ne myslet jen sami na sebe, jsem se dnes...
-
Terénní RC auto Off road – skvělý tip na dárek pro všechny muže a kluky
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
Terénní RC auto off-road – Zelený Chtěla bych vám představit auto na dálkové ovládání z internetové galerie Lunzo.cz. Jedná se o terénní...
-
Začátky divadelní sezony
HelenaHášová||Bydlení a domácnost
Tak je po prázdninách a opět bude další část roku, tedy pro matky spěchající do práce, děti do školy,...
-
Od korporace k podnikání aneb chci být vlastním pánem
ŠárkaKubíková||Bydlení a domácnost
Jako studentka vysoké školy jsem si během studia našla různé brigády, abych měla kapitál pro návštěvu hospod, nákup něčeho...
-
Mýdlo.Vyrobte krásný a voňavý vánoční dárek!
zuzklap||Bydlení a domácnost
Tak a je tu další pokus o vaření Vybavuji si to jako dnes. Tedy je to již nějaký pátek,...